A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Becsúszó szerelem kigúnyolná az ultrákat, csak nevetni nem lehet rajta


Elkészült a szélsőliberálisok legújabb filmje, a célpomt a szurkolók és a rasszizmus.


A sztori röviden az, hogy Gyula (Ötvös András), egy kitalált futballcsapat rasszista és homofób ultrája és Mariann, a felesége (Stefanovics Angéla) gyereket szeretnének, de kiderül, hogy a férfi meddő, és mivel örökbefogadásra sincs lehetőségük, ezért a nő kitalálja, hogy egy intézetben nevelkedő roma lány, Lüszi (Gombó Viola Lotti) születendő gyerekét veszik magukhoz. El is rendez mindent, a papírokat is meghamisítják majd, hogy senkinek ne tűnjön fel a turpisság.

Igen, a fő konfliktusforrást az jelenti, hogy Gyula utálja a cigányokat, a lány, akinek a gyerekére pályázik a felesége, pedig cigány, és így a születendő gyermek bőre sem lesz fehér.
Ebből még olyan bonyodalmak kerekednek, hogy Gyulának titkolnia kell a szintén cigánygyűlölő szurkolótársai előtt, hogy mire készülnek.


A Becsúszó szerelem javára szól, hogy feldob pár tök fontos és aktuális témát, problémát (rasszizmus, örökbefogadás, állami gondozás, szülői felelősség), de valójában semmi mondanivalója nincs ezekről. Mintha a rendező rátalált volna egy érdekes világra (ez lenne a fociultráké), és aköré kerekítette az egész történetet, körülbelül azon az alapon, hogy mit utálhatnak legjobban a tipikus hardcore szurkolók.

A Lüszit játszó színésznő egy interjúban arról beszélt, hogy már önmagában az is stigma, ha valaki állami gondozásban nő fel, és hogy a romák felülreprezentáltak a rendszerben.

Nagy Viktor Oszkár rendező azt nyilatkozta, hogy alaposan beleásták magukat a témába, valódi szurkolókkal is beszélgettek a filmhez, emiatt még inkább „az emberi oldaláról tudták megközelíteni a focis szubkultúrát”. Ebből nem sok valósult meg, sőt, elég mostohán bánik a saját szurkolóival a film: vagy rasszista, sört vedelő agresszív állatoknak mutatják őket, élükön a Thuróczy Szabolcs által játszott Alexszel, vagy totál balfékeknek, akik mindig lebuknak a balhék után. Persze a lejáratás a cél...


Végül is már maga a Becsúszó szerelem alapszituációja is őket gúnyolja azzal, hogy a keménykedő fociultra, a hátára tetovált Szent Koronával nem képes gyereket csinálni. Van olyan jelenet is a filmben, hogy Gyula a turulszobor tetején ülve gyalázza a szlovákokat.

Érződik a Becsúszó szerelemen, hogy szeretne valamit mondani a rasszizmusról is, csak meg kéne mutatni, hogy na tessék, ezért csúnya és helytelen dolog utálni a cigányokat. Ez sem annyira jön össze, pedig még arra is történik utalás, hogy az egészségügyben milyen hátrányokat szenvednek el a roma nők. Az is csak lóg a levegőben, hogy Gyula rasszista ugyan, de közben semmi problémája nincs azzal, hogy imádott csapatának sztárcsatárja történetesen fekete.

Gyula és a cigány lány egymásra találása – ami a rasszizmus feletti győzelem szimbóluma. Ezt adják elő a libernyákok.

Van még pár olyan mozzanat, amikor észrevétlenül thrillerbe vált át a film, ilyen például, hogy egy ideig bezárva tartja a lakásában a lányt a főszereplő. A Becsúszó szerelem papíron ugye egy romantikus vígjáték, hát ezeknél a részeknél sem a romantika, sem a poén nem jön át.

A Becsúszó szerelem július 15-től látható a magyar mozikban.




DOSSZIÉ:

Hadházy melózik: tegnap tököt kellett kapálnia 

Berki Krisztián felfüggesztett börtönbüntetést kapott a büntetőfékezéses ügye miatt 

Gendersemleges lett a Lufthansa 

Kuncze Gábor: „ha Orbán elmegy, a gyűlölet itt marad velünk” 

A Jámbor nevű véglény is nekiesett a plakátoknak, Kamu Gerinek nagyon tetszik az ötlete 

Lemázolták Négyfaluban az új helységnévtáblák magyar feliratait 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések