A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

30 éve rabolták el Farkas Helgát


Magyarország újkori történetének első, váltságdíjas emberrablása 1991. június 27-én történt. Az életvidám gimnazista lány az Orosháza és Szeged közötti autóúton tűnt el nyomtalanul. Holtteste sosem került elő. A rendőrség honlapján mindmáig az eltűnt személyek között keresik.


Egy emberi gesztus és egy akkoriban nagyon divatos moncsicsi hozott fordulópontot a nyomozásban – nyilatkozta a Délmagyarországnak Kovács Lajos, az ORFK nyugalmazott rendőr ezredese, aki maga is hosszú évekig dolgozott az ügyön.

Megszólalt a koronatanú

Kovács J. Benedek temetéséről vitte haza a megtört özvegyet. A rendőrautó visszapillantó tükrén egy akkoriban divatos moncsicsi lógott. A játékbabát a nyomozó a nő kezébe nyomta, hogy hazaérve vigasztalja meg vele az édesapja elvesztése miatt kétségbeesett kislányát. Az özvegy némi vívódás után megtörte a csendet, és mindent elmondott a rendőrnek, amit férjétől, J. Benedektől hallott Farkas Helga elrablásá­­ról.

A végzetes olajcsere

A gimnazista lány azon a napon húgával és édesanyjával Orosházán járt. Két kocsival indultak volna vissza Szegedre, de Helga autójában olajat kellett cserélni, ezért egyedül maradt. Mielőtt az édesapjától érettségi ajándékként kapott tűzpiros sportkocsiban el­­indult volna Szegedre, hazatelefonált, de hiába várták, sosem ért haza. Aggódó édesanyja még aznap este autóba ült, és kétszer is végigjárta a Szeged–Orosháza útvonalat, lányát azonban nem találta meg.

A titokzatos Suttogó

Éjszaka a szülők telefonja is megcsörrent. Egy suttogó férfi 500 ezer nyugat-német márka váltságdíjat követelt a diáklányért. Hatalmas pénz volt ez akkoriban, nagyjából 22 millió forint abban az országban, amelyben 7000 forint volt a minimálbér, természetesen bruttóban.

A zsaroló 14 alkalommal hívta a családot, de június 30-án megszakadt vele a kapcsolat, és a váltságdíj átadására sem került sor.

Helga sportkocsiját végül az algyői Tisza-hídnál találták meg a rendőrök.

Saját erőből milliomos

– Ezt már ép ésszel nem lehet kibírni. Hajnalonta, három-négy órás alvás után fölébredek…, lövöldöznék legszívesebben. Kibírhatatlan ez a tehetetlenség – nyilatkozta a Délmagyarországnak három hónappal lánya eltűnése után Farkas Imre.

A családfő legendás figura volt azokban az években. Mezei pincérként kezdte, majd maszekként igencsak meggazdagodott. A Békés megyei kisvárosban több vendéglőt működtetett, játékgépei is voltak, még a fővárosban is. Ha mindez nem elég, a pletykák szerint akkoriban egy nagyobb összeget nyert az egyik kaszinóban.

Farkas Helgát a rendőrség honlapján mindmáig eltűnt személyként keresik.

A látnok színre lép

Helga édesapja hegyeket mozgatott meg, hogy megtalálja szeretett lányát. Magánnyomozókat fogadott, valamint újság- és tévéhirdetésekben üzent a zsarolóknak. Az egyik hangfelvételt a kor kereskedelmi rádiójában, a Danubiuson is leadták.

Uri Gellert, az akkoriban felkapott parafenomént is Magyarországra csábította, hátha megérzéseivel helyes irányba terelheti a nyomozást.

Az elkövetők pánikba eshettek

Kovács Lajos szerint a közvélemény elsiklott afölött, hogy 6-8 évvel később sikerült a rendőröknek az elkövetőket azonosítani. Helgát valószínűleg Cs. József és J. Benedek rabolta el. Már az 1991-es hajtóvadászat idején a nyomozók látóterébe került a két férfi, emiatt szakadhattak meg a zsaroló telefonok. A nyomozó szerint elrablói valószínűleg megölték a diáklányt, a holttestét pedig valahol Orosháza–Gádoros–Szentes térségében gázolajjal öntötték le, és elégették. J. Benedek felesége is koronatanúként erről beszélt a nyomozóknak – olvasható a delmagyar.hu cikkében.

Az olasz szál

Palatinus Gábor, az ügy egy másik nyo­mozója 2017-ben állt elő egy újabb szenzációs nyommal. Bejelentette, hogy Dél-Olaszországban, Calabria tartományban bukkantak rá arra a férfira, akinek tenyérlenyomatát egykor Helga sportkocsijának visszapillantó tükrén rögzítették a helyszínelők. Szerinte ez a titokzatos Z. lehetett a valódi főnök, Cs. József és J. Benedek csak közvetítő volt, a diáklányt egy olasz bűnözőkből álló csoport rabolhatta el 1991-ben. Az olasz kapcsolatot erősítheti Palatinus szerint az is, hogy Helga autójában egy lírát (pénzérmét) is találtak, míg az a fehér BMW, ami a szemtanúk szerint a diáklány autóját követte, Triesztben tűnt el végleg a hatóságok szeme elől. Olaszországban a maffiához kapcsolódó bűncselekmények sosem évülnek el, ezért még most is bíróság elé lehetne állítani a tetteseket.

Jogerős ítélet született

A Farkas Helga-ügy végül a bíróságon fejeződött be.

Mivel 1991-ben legfeljebb a nyugati krimikben volt emberrablás, a magyar büntetőjog nem ismerte, ezért emiatt nem lehetett az elkövetőket felelősségre vonni.

Cs. Józsefet közvetett bizonyítékok alapján, részben Helga „személyi szabadságának társtettességben való megsértéséért” jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság. A másik vádpontot, miszerint a Joko becenevű orosházi férfi 1995-ben végzett J. Benedekkel, nem sikerült bizonyítani. Cs. József az eljárás során mindent tagadott. A börtönből 2006-ban jó magaviselete miatt szabadult. A hírek szerint Angliában vagy Írországban kezdett új életet.

A debreceni emberrablási kísérlet

Ha nem fizet 150 ezer forintot, két gyermekét elrabolják – ezzel a fenyegető levéllel kereste fel 1988. december 7-én egy állatorvos a Debreceni Rendőrkapitányságot. A zsaroló december 20-án telefonon is felhívta a férfit, akit arra utasított, hogy gépkocsijával, valamint a pénzzel teli táskával 17 órára menjen a Micsurin (ma Derék) utca és a Kishegyesi út kereszteződésében lévő bolthoz. Ott egy sísapkás férfi ült be a kocsiba, majd azt mondta az állatorvosnak, hajtson a Vág utcához. A zsarolóra a pénz átadásakor csaptak le a rendőrök, még figyelmeztető lövéseket is leadtak. A maszk mögött egy 20 éves debreceni férfi rejtőzött, akinek már a helyszínen megeredt a nyelve. Azt mondta a nyomozóknak, hogy egy hajdúböszörményi férfi volt a zsarolás értelmi szerzője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések