Eddig a magyarok védettségi igazolvánnyal léphettek be Horvátországba karantén és tesztkötelezettség nélkül, mostantól azonban erre már nincs szükség, hiszen Magyarország a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ zöld listájára került.


Ugyan Horvátországban jelenleg általános határátlépési korlátozás van érvényben, bizonyos országokból érkezők számára továbbra is be lehet lépni déli szomszédunkhoz. Ilyenek azok, akikkel Horvátország kétoldalú megállapodást kötött, illetve az EU azon tagállamaiból érkezők, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába - írja a koronavirus.hr portál.

Eddig a magyar állampolgárok a két állam között kötött megállapodás értelmében korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphettek be Horvátországba, amennyiben rendelkeztek védettségi igazolvánnyal.

Az ECDC oldalán található térkép június 17-i adatai alapján azonban mostantól Magyarország is zöld besorolású ország, így új szabályok vonatkoznak a magyarokra:

Azok a beutazók, akik közvetlenül az EU-ból, vagy a schengeni térség országaiból érkeznek Horvátországba, és országuk zöld minősítést kapott az ECDC listáján, ugyanolyan feltételek mentén léphetnek be az országba, mint a járvány előtt - vagyis elég felmutatniuk a személyi igazolványukat.

Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha a beutazók nem mutatják a betegség jeleit és nem voltak szoros kapcsolatban egy fertőzött személlyel.

A hírt Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének irodavezetője is megerősítette szerkesztőségünknek.

Azon állampolgárok esetében, akik nem a zöld országokból érkeznek Horvátországba, továbbra is érvényben vannak egyéb előírások, úgy mint negatív PCR teszt, vagy az oltás igazolása.

Jó hír, hogy hamarosan, július 2-án már vonattal is utazhatunk az Adriára: a MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity ugyanis ekkor indul újra. A vonat idén először korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik.

Nemrég kollégánk is elkísérte az első járatot, majd körbenézett Split városában és egy cikkben számolt be a történelmi városközpont nevezetességeiről, az isteni, extra szűz olívaolajjal kenegetett tengeri sügérről és Nini Gergely fényesre fogdosott nagylábujjáról.