A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Várható időjárás: megérkezett a meteorológia nyár első napja - A szakember szerint jobban tesszük, ha nem csak melegre készülünk júniusban


Beköszöntött a meteorológiai nyár és vele együtt a remény a napos és meleg időjárásra. Pártai Lucia szerint a mai nap kifejezetten biztatónak ígérkezik, alapvetően napos időjárással és csak mérsékelt felhősödéssel. Pedig a sokéves tapasztalatok alapján ez a hónap számít az egyik legcsapadékosabbnak Magyarországon.


- Június elseje a meteorológiai nyár első napja. Nevét Junóról, egy római istennőről kapta, aki Jupiter felesége volt. A meteorológiai szempontból a legcsapadékosabb hónapnak is számít Magyarországon. Átlagosan 60-90 mm csapadék hullik júniusban, de ez legtöbbször helyi záporok, zivatarok formájában érkezik, így gyakran előfordulnak száraz, csapadékszegény körzetek is. Sokakban azonban a nyár első hónapja az eperszüret időszakaként él és a korai cseresznye is javában érik már ilyenkor - mondta Pártai Lucia meteorológus, majd hozzátette, hogy az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet júniusban 12-14 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 23-25 °Celsius körül alakul. Általában 63-84 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 224-259 óra körül van összesen a június hónap folyamán.

- Kedden csökken a csapadékhajlam, de még előfordulnak elszórtan záporok. A keleti határszélen egy-egy zivatar sem kizárt. Gyenge vagy mérsékelt északias szél fúj majd. A maximum hőmérséklet pedig továbbra is elmarad az évszakos átlagtól, de a napsütésben kellemes lesz a hőérzetünk - mondta a szakember a mai nap időjárásáról, majd elárulta, hogy éjszaka túlnyomórészt csillagfényes égbolt vár ránk, csapadék nem várható.

Szerdától jön a felmelegedés!

Holnap már az ország nyugati felén napsütéses, száraz idő lesz.

- A keleti országrészben még felhősebb idő várható, elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor is, viszont gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Csütörtökön már napos, illetve változóan felhős idő valószínű. Zömében csapadékmentes nap várható, csak elvétve, kevés helyet érintően fordulhat elő zápor. Pénteken és a hétvégén is alapvetően napos, már június elejének megfelelő, nyáriasan meleg idő ígérkezik - mondta biztatóan Pártai Lucia meteorológus.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések