Hirdessen itt

Varga Judit szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő” az EB döntése a Sargentini-jelentés kapcsán


Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét.


A döntés értelmében az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat a szavazatszámlálásnál. Varga Judit, igazságügyi miniszter szerint a Bíróság döntése

„teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő”.

Varga Judit, igazságügyi miniszter szerint a Bíróság döntése „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő”.

„És még ilyenkor is rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!”

– fogalmaz Faceboook-bejegyzésében Varga Judit.

A miniszter nehezményezte, hogy a szavazatszámlálás során nem számították be a tartózkodó szavazatokat (nevezetesen 48 EP-képviselő szavazatát) a leadott voksok közé, holott a tartózkodás hallgatólagos egyet nem értést jelent. „Az uniós képviselők tudatos politikai akaratnyilvánítását és nem azt, hogy nem kívánnak részt venni egy szavazáson. Akkor ugyanis be sem mennek szavazni” – magyarázza Varga Judit, aki szerint a „szavazatszámítás szabálytalan módja így a képviselői szabad mandátum elvét is sértette, hiszen akaratukkal ellentétben »járultak hozzá« egy határozat sikeréhez”. „Sargentiniék érdeke azonban azt diktálta, hogy az EP figyelmen kívül hagyja ezeket a szavazatokat” – vélekedik a miniszter.

Varga Judit ezen felül „érdekesnek” és „ellentmondásosnak” tartja azt is, hogy „a bírósági ítéletre egy ilyen egyszerű eljárásjogi kérdésben majdnem három évet kellett várni, miközben egy másik ügyben, a jogállamisági kondicionalitás rendelet rendkívül bonyolult kérdésében, maga az EP követeli a Bíróság döntéshozatali folyamatának gyorsítását”.

A miniszter hangsúlyozza: a Bíróság mai döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését. „A jelentés vádjait a Magyar Kormány számos alkalommal cáfolta már szakmai és elvi szinten is” – teszi hozzá.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések