A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Választhatnak majd a cseh nők, akarnak-e -ovák lenni


A jelenlegi szabály szerint a nőknek az apjuk vezetékneve után fel kell venni az -ová képzőt, ezzel létrehozva a név nőnemű alakját.


A cseh parlament 99-33 arányban megszavazta a törvényjavaslatot, miszerint a jövőben a cseh nők maguk dönthetik el, hogy a vezetéknevük női alakját szeretnék-e használni. A hatálybalépésről még a szenátusnak is szavazni kell.

A jelenlegi szabály szerint a nőknek az apjuk vezetékneve után fel kell venni az -ová képzőt, ezzel létrehozva a név nőnemű verzióját. Ez a jelenség a szláv nyelvekben megszokott, viszont más országokban – például Szlovákiában – már eddig sem volt kötelező a név női változatát anyakönyvezni.

A Radio Prague International felmérése szerint a cseh nők 28 százaléka élne a névváltoztatás lehetőségével, tehát nem kell tartani attól, hogy teljes mértékben eltűnnek az -ovák. A nyelvészek szerint sem lenne kívánatos, ha eltűnne a nevek genderesített verziója, mert a cseh ragozás nagyban épít a nevek nemi különbségeire.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések