A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szenvedő szerkezet: vándorkiállítást nyít Hajdúböszörményben a Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum országjáró kiállításának első állomása Hajdúböszörmény lesz.


A Magyar Nemzeti Múzeum „Szenvedő szerkezet” nevet viselő utazókiállítása a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, június 4-én 11 órakor nyílik meg Hajdúböszörményben.

Az anyag tárlatvezetéssel június 10-ig lesz ingyenesen látogatható a város főterén.

A kiállítás egy egyedi, 19 méter átmérőjű, 300 m²-es, 9 méter magas, hőmérsékletében temperált, félgömb alakú sátorban épül fel, melynek belső kialakítása, kreatív koncepciója teljes egészében páratlan – ismertette Kiss Attila polgármester.

Hozzátette, elsőként Hajdúböszörménybe érkezett az anyag, a Hétköznapi Trianon vándorkiállítás állomásai várhatóan az alábbiak szerint alakulnak; Székesfehérvárra, Sopronba, Makóra, Kaposvárra, Szolnokra viszik tovább.

Kiss Attila arról is beszélt, Hajdúböszörmény városának élő kapcsolata van az Erdélyben, a Felvidéken és a Kárpát-alján élő magyarsággal, ezért tudják, milyen érzés az anyaországtól elszigetelten élni.

Sőrés István alpolgármester hozzátette: együttéreznek a határon túl élő magyarokkal, azon vannak, hogy a magyarság lélekben egységes legyen és maradjon.

Ennek jegyében a vándorkiállítás megnyitása után, június 4-én, pénteken az emlékezés koszorúit is elhelyezik a városi emlékhelyen, a Trianoni emléktáblánál.

Ünnepélyes megnyitó
2021. június 4. 11 óra
 
A kiállítást megnyitja
Dr. Tiba István országgyűlési képviselő
 
Köszöntőt mond
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
 
A kiállítás látogatható
2021. június 4.          12–21 óráig
2021. június 5–10.     10–21 óráig
 
Helyszín

Hajdúböszörmény, Bocskai István tér
 
Főkurátor
Dr. Császtvay Tünde
 
Közreműködik
Mattyasovszky Nóra
Palásti Máté, jazz és flamenco gitárművész

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések