A Magyar Nemzeti Múzeum országjáró kiállításának első állomása Hajdúböszörmény lesz.


A Magyar Nemzeti Múzeum „Szenvedő szerkezet” nevet viselő utazókiállítása a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, június 4-én 11 órakor nyílik meg Hajdúböszörményben.

Az anyag tárlatvezetéssel június 10-ig lesz ingyenesen látogatható a város főterén.

A kiállítás egy egyedi, 19 méter átmérőjű, 300 m²-es, 9 méter magas, hőmérsékletében temperált, félgömb alakú sátorban épül fel, melynek belső kialakítása, kreatív koncepciója teljes egészében páratlan – ismertette Kiss Attila polgármester.

Hozzátette, elsőként Hajdúböszörménybe érkezett az anyag, a Hétköznapi Trianon vándorkiállítás állomásai várhatóan az alábbiak szerint alakulnak; Székesfehérvárra, Sopronba, Makóra, Kaposvárra, Szolnokra viszik tovább.

Kiss Attila arról is beszélt, Hajdúböszörmény városának élő kapcsolata van az Erdélyben, a Felvidéken és a Kárpát-alján élő magyarsággal, ezért tudják, milyen érzés az anyaországtól elszigetelten élni.

Sőrés István alpolgármester hozzátette: együttéreznek a határon túl élő magyarokkal, azon vannak, hogy a magyarság lélekben egységes legyen és maradjon.

Ennek jegyében a vándorkiállítás megnyitása után, június 4-én, pénteken az emlékezés koszorúit is elhelyezik a városi emlékhelyen, a Trianoni emléktáblánál.

Ünnepélyes megnyitó
2021. június 4. 11 óra
 
A kiállítást megnyitja
Dr. Tiba István országgyűlési képviselő
 
Köszöntőt mond
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
 
A kiállítás látogatható
2021. június 4.          12–21 óráig
2021. június 5–10.     10–21 óráig
 
Helyszín

Hajdúböszörmény, Bocskai István tér
 
Főkurátor
Dr. Császtvay Tünde
 
Közreműködik
Mattyasovszky Nóra
Palásti Máté, jazz és flamenco gitárművész