A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Skóciában is legalizálhatják az eutanáziát


Pártokon átívelő támogatottság megléte esetén Skócia is egyike lehet - egyelőre - azon kevés európai országoknak, ahol az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekménynek számít.


Skót politikusok egy csoportja harmadszor is nekifut annak, hogy az öngyilkosságban való közreműködés legalizálását a parlamenttel elfogadtassa – tudta meg a POLITICO. A lap szerint a hétfőn benyújtott javaslatot több skót parlamenti párt képviselője is támogatja, s ha a reformot a jogalkotó szentesíti, Skócia lesz az első olyan ország az Egyesült Királyságban, amely bizonyos esetekben az öngyilkosságban való közreműködést nem tekinti bűncselekménynek (ez a megoldás egyébként Európában is kuriózumnak számítana).

Az öngyilkosságban való közreműködés jelenleg csak néhány európai országban lehetőség. Svájc esetében éppen emiatt „eutanázia-turizmusról” is beszélhetünk:

az alpesi országba évente közel száz brit utazik azért, hogy véget vessen az életének.

Bizonyos keretek között Németországban is legalizálták az eutanáziát.

Az aktív eutanázia jelenleg Belgiumban és Spanyolországban legális, a dél-európai országban márciusban szavaztak erről. Portugáliában is az eutanázia irányába ható törvényalkotás volt folyamatban, ezt azonban a portugál bíróság blokkolja.

A javaslat a teljes mértékben beszámítható, Skóciában lakóhellyel rendelkező halálos betegek számára biztosítaná a lehetőséget arra vonatkozóan, hogy asszisztált öngyilkosságot hajtsanak végre.

A kérdésben társadalmi egyeztetés is várható, a parlament pedig várhatóan jövőre dönt majd.

Az öngyilkosságban való közreműködést eddig Skóciában kétszer akarták elfogadtatni: a legelső, 2010-ben elbukott próbálkozás egy Parkinson-kórban szenvedő parlamenti képviselő nevéhez fűződik, aki a betegségben 2014-ben elhunyt. A második próbálkozás az elsőt a képviselő halálát követő évben, 2015-ben követte, ekkor már egy konzervatív képviselő is a támogatók között volt.

A POLITICO most áttörést vizionál, s találgatásait részben egy a Sunday Times által közölt közvélemény-kutatás eredményére alapozza. Ebben ezer embert kérdeztek meg, a megkérdezettek 72 százaléka pedig támogatta az öngyilkosságban való közreműködés legalizálását.

Ehhez képest Pam Duncan-Glancy képviselő mély aggodalmát fejezte ki a javaslattal kapcsolatban. Fogyatékkal élőként állítja, hogy a jogalkotónak először a fogyatékkal élők életében kell megvalósítania a hatékony jogvédelmet, s csak ezt követheti az asszisztált halál bevezetése. Szerinte a mostani javaslat „veszélyt jelent” a fogyatékkal élőkre nézve.

A magyar szabály a következőképpen szól: "Aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot elkövetik, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Ha egy felnőtt egy 18 éven alul öngyilkosságában működik közre, még súlyosabb büntetésre számíthat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések