A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sehol sem győzhet Macron pártja a regionális választásokon


A választásra jogosult 48 millió francia állampolgár alig 12,22 százaléka járult vasárnap délig az urnákhoz a regionális választások első fordulójában, amelyet három héttel elhalasztott a kormány a koronavírus-járvány miatt.


Hat évvel ezelőtt a délelőtti órákban a szavazók 16,27 százaléka adta le voksát.  A távolmaradás részben a járványügyi korlátozások miatti visszafogott kampánnyal magyarázható, de egyik oka lehet az is, hogy miután a kormány tíz nappal előre hozta a korlátozások teljes feloldását, sokan a lakóhelyüktől távol töltik a hétvégét.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet pénteken közzétett felmérése szerint a franciák 74 százalékát nem érdekli ez a voksolás, alig 40 százalékuk kíván részt venni rajta.

Az előző regionális választásokon, 2010-ben és 2015-ben a választók fele járult az urnákhoz

A 64 ezer szavazóhelyiség túlnyomó többsége este hatkor zár, a nagyobb régiókban 19 óráig, a Párizs központú Ile-de-France régióban húsz 20 óráig adhatják le szavazatukat a választópolgárok. A hat évvel ezelőtti első fordulót a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front (mai nevén Nemzeti Tömörülés) nyerte meg a szavazatok harminc százalékával, de a párt a második fordulóban végül egyetlen régió vezetését sem tudta megszerezni.

A felmérések szerint most először van esélye arra a radikális jobboldalnak, hogy akár több régióban is többséget szerezzen.

A jobboldal vezet

Az első fordulóban a prognózisok alapján a hat évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan a régióknak akár a felében is győzhet Marine Le Pen pártja, de ezúttal a Marseille-t és Nizzát is magában foglaló déli Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban a végső (második forduló utáni) győzelemre is esélye van.


A franciáknak egyébként 51 százaléka gondolja azt, hogy a Nemzeti Tömörülés győzelme a regionális választásokon nem jelent veszélyt a demokráciára.

Erősödik a Nemzeti Tömörülés

A párt megerősödése ugyanakkor intő jel lehet Emmanuel Macron államfő számára, akinek a jövő évi elnökválasztáson Marine Le Pen lehet a legfőbb kihívója. Hírmagyarázók szerint az alacsony részvétel kedvezhet a Nemzeti Tömörülésnek az első fordulóban, s nagyarányú előretörést is felmutathat a párt, de szövetségesek hiányában a második fordulóban nehéznek ígérkezik számára az országos győzelem.

Marine Le Pen számára ezért elsősorban az a cél, hogy a pártjával szemben évtizedek óta működő úgynevezett köztársasági frontot megtörje, amely alapján a második fordulóban a pártok általában szövetséget kötöttek a Nemzeti Front feltartóztatására. Ennek érdekében a Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban a Nemzeti Tömörülés listáját Thierry Mariani vezeti, aki 2010 és 2012 között még jobbközép színekben politizált és Nicolas Sarkozy kormányában volt közlekedési miniszter.

Macron pártja hat éve még nem is létezett

Emmanuel Macron államfő pártja szempontjából nehéz megítélni a regionális választásokat, mivel a Köztársaság lendületben (LREM) párt hat évvel ezelőtt még nem létezett, így tagokkal sem rendelkezik a regionális önkormányzatokban.

A felmérések szerint a kormánypárt egyetlen régióban sem szerezhet győzelmet,

de az alkalmi szövetségeknek és a visszaléptetéseknek köszönhetően a második fordulóban a győztesnek ígérkező jelöltet fogja támogatni a Nemzeti Tömörüléssel szemben, függetlenül attól, hogy az bal- vagy jobboldali-e. A régiók többségét, hetet, jelenleg az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak vezetik, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányít, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések