A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Operatív törzs: már három esetben azonosították az indiai variánst Magyarországon


Az operatív törzs pénteken is megtartotta online sajtótájékoztatóját.


Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút, amelynek során ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat is: az elmúlt 24 órában 26 honfitársunk életét követelte a koronavírus, a fertőzöttek száma pedig 269-cel nőtt. Jelenleg 64 ezer az aktív fertőzöttek száma. A tegnapi napon 11 588 első oltást és 81 952 második oltást adtak be itthon. A magyar népesség 54 százaléka kapott már egy oltást, 38 százaléka a másodikat is.

A kormányfő többek között bejelentette azt is, hogy – mivel még mindig van két és fél millió ember, aki nem regisztrált vakcinára – az ország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltásra, ezzel enyhítve az egészségügy leterhelését.

Mindezek után ismét jelentkezett az operatív törzs: a sajtótájékoztatón elhangzott bejelentésekről percről percre frissülő cikkünkben tájékozódhat, vagy videón is visszanézheti:



A sajtótájékoztatón elhangzott:

Dr. György István, az országos oltási munkacsoport vezetője:

Itthon a nyár szabadabb lesz, mint más európai országokban, köszönhetően az átoltottság arányának. A magyar családok már megszabadultak a korlátozások nagy részétől, így szabadabban tervezhetnek. Magyarország az uniós listán a második helyen van az átoltottság tekintetében: megelőzzük Németországot és Belgiumot is. De még az USA-t is megelőzzük az első oltások számával.

A vakcinára való regisztráció továbbra is 16 év felett zajlik, a 16 év alattiak oltásáról később születik döntés. Járványügyi szempontból az a célszerű, ha mindenki minél hamarabb beoltatja magát. Az oltási időpontfoglaló rendszer folyamatosan nyitva van, ez mostantól az egyéni felelősségen múlik. Mivel tömeges oltásra nem lesz szükség, így a kórházakban és szakrendelőkben már kevesebb oltópontra lesz szükség.

A közeljövőben is a Sinopharmra és a Pfizerre lehet a legbiztosabban számítani. A raktárakból folyamatosan tudják biztosítani az utánpótlást mindkettőből. Folyamatosan el tudják látni az oltópontokat és igény szerint a háziorvosokat is. Az országos oltási munkacsoport mostantól a háziorvosi praxisok igényéhez igazodva küldik ki a vakcinákat azért, hogy gazdálkodni tudjanak a készlettel.

Elérkeztünk oda, hogy a külhoni magyarok és a Magyarországon élő külföldieket is oltani lehessen. Trianonnal kapcsolatban megüzente a külhoni magyaroknak: fontosak Magyarországnak, őket is szeretnénk megvédeni a vírustól, így számukra is rendelkezésre állnak a védőoltások. Biztatta őket, hogy mielőbb regisztráljanak rá. Az oltásuk június második felében indulhat meg, erről később adnak részletesebb tájékoztatást.

Az, hogy a magyar oltási program ennyire szervezett, az a jól szervezett magyar államigazgatásnak is köszönhető. Ott, ahol ez nem áll fenn, ott az oltási program is kaotikus, szervezetlen.

Köszönettel tartozunk azoknak a magyar embereknek, akik hallgattak a magyar kormányra és beoltatták magukat, az oltás életet ment - tette hozzá.

Kiss Róbert alezredes:

Elmondta, hogy kilenc hónapja állították vissza a határ ellenőrzést a schengeni határokon, ebben az időszakban a beutazási szabályok is átalakultak.

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője:

Galgóczi Ágnes ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Letörtük a járvány harmadik hullámát, azonban éberségünk nem lankad, folyamatosan figyeljük a járvány alakulását hazánkban és a világban - tette hozzá.

Magyarországon már három esetben azonosították az indiai variánst. Egy páciens kórházi ápolásra szorult, a járványügyi kivizsgálások folyamatban vannak. A környezetében senkinél nem azonosították az indiai mutánst. Azoknak, akik ezt a pácienst gondozták az egészségügyi dolgozók közül, a PCR tesztjük negatív lett. Már csak 33 feldolgozatlan minta van.

Ezt követően elmondta: 2021. június 1-től lehet napközis táborokat szervezni, de a higiéniai szabályokat minden esetben be kell tartani, csak egészséges, tüneteket nem mutató ember vehet részt. A táborban a 18 év feletti szervezők csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt. A tábor jó alkalom arra, hogy a gyerekek higiéniás oktatását folytassuk. Ha valaki a táborban betegszik meg, azonnal el kell különíteni és hívni kell a tábor orvosát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések