A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyilvános az országos helyreállítási terv


Megjelent az európai befektetések és projektek minisztériumának honlapján az országos helyreállítási terv (PNRR), amelynek 29,2 milliárd euró a keretösszege.


Cristian Ghinea, a tárca vezetője szerint a tervet minden részletében úgy állították össze, hogy 'valódi sikertörténet' váljék belőle, és Romániát egy modern, megreformált országgá tegye. Románia helyreállítási tervének célja, hogy a COVID-19 válságból való kilábalás kontextusában optimális egyensúlyt biztosítson az Európai Unió prioritásai és Románia fejlesztési szükségletei között - olvasható a dokumentumban.

A PNRR általános célkitűzése olyan programok és projektek megvalósítása, amelyek növelik Románia ellenálló képességét, válságokban szükséges felkészültségét, alkalmazkodóképességét. A konkrét cél a NextGenerationEU révén az EU által rendelkezésre bocsátott források felhasználása a reformok és beruházások megvalósítása érdekében.

Románia programja 15 összetevőből áll, amelyek a 2021/24-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott 6 pillér mindegyikét lefedik. A Zöld átmenet pillér összetevői: vízgazdálkodási rendszer; Románia erdősítése és a biológiai sokféleség védelme; hulladékgazdálkodás; fenntartható közlekedés; felújítási hullám; energia.

A Digitális átalakulás pillérnek egyetlen összetevője van, ez a kormányzati felhő és digitális állami rendszerek. Az Intelligens növekedés pillér két összetevője az Adó- és nyugdíjreform, valamint a magánszektor támogatása, kutatás, fejlesztés és innováció. A Szociális és területi kohézió pilléréhez a zöld és digitális átmenet helyi alapja, valamint a turizmus és kultúra tartozik.

Az Egészségügy, valamint a Gazdasági, társadalmi és intézményi rugalmasság pilléréhez a következők tartoznak: egészségügy; szociális reformok; a közszféra reformja, az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése és a szociális partnerek kapacitásának megerősítése.

Az Új generációra vonatkozó politikák pillérének egy összetevője van, nevezetesen a Művelt Románia projekt. Románia hétfőn nyújtotta be hivatalosan Brüsszelnek az országos helyreállítási tervet, amelyet az Európai Bizottság fog elbírálni. - írja az agerpres.ro.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések