A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Népművészeti olimpiára készül Gajdics Krisztián


A Hajdúságból egyedüliként a nádudvari bőrműves indul a megmérettetésen.


Különleges eseményre hívták meg Gajdics Krisztiánt, a nádudvari bőrművest, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület ifjú mesterét. A Hajdúságból egyedüli kézművesként fogja képviselni Magyarországot a nemzeti delegációban a Folkloriada 2021-en, a népművészetek olimpiájaként emlegetett rendezvényen Baskíriában. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) delegációja július elsején indul az orosz földre, és egészen július 11-ig lesznek kint.

Két kézműves – Gajdics Krisztián és egy tojásfestő népművész, Fekete Ildikó –, valamint a Kecskemét Táncegyüttes képviseli Magyarországot.

Szinte hazavárják őket

Az UNICEF és a CIOFF a Folkloriadát négyévente rendezi meg, idén a főszervezője maga az orosz államfő, Putyin. – Úgy várnak minket, mintha hazamennénk. A rendezvény logójában is benne vannak most a piros-fehér-zöld színek. Június 26-án lesz Kecskeméten egy gálaműsor, ott kapjuk meg a hivatalos formaruhákat – beszélt a Naplónak az előkészületekről a nádudvari bőrműves. Az 54 ország részvételével zajló népművészetek olimpiáján bemutatókat és foglalkozásokat kell tartaniuk. Gajdics Krisztián ostorokat, szűrszíjakat, a pásztorkultúrához kapcsolódó termékeket is visz magával, valamint hagyományos technológiával, pásztoros szironyozással – bőrt hímez bőrrel – készülnek táskák is. Az, hogy éppen ő a NESZ egyik delegáltja, nem a véletlenen múlott. A Vándorlegény, a Népművészet Ifjú Mestere, a Junior Príma díjat is megkapta már a nádudvari bőrműves, sőt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának elismerését is neki ítélték 2015-ben, 2019-ben pedig Népi Tárgyalkotó Iparművész címmel tüntették ki.

Jelenleg Magyarországon talán az egyik legtöbb szakmai elismeréssel rendelkező fiatal népművész, tartott már bemutatókat és foglalkozásokat többek között Izraelben, valamint Kínában.

Nagyobb felkérésekkel

Gajdics Krisztián rendszeresen kap nagyobb felkéréseket is. – Van egy munkám Debrecenben, a városháza dísztermében, nemrégiben pedig egy 70×70 centiméteres bőrbe domborítottam a Debreceni Egyetem címerét is – mondta büszkén az ifjú bőrműves. Baskíriában a termékeivel megmutatja a jelen lévő nemzeteknek, milyenek a magyar pásztorkultúra hagyományos, bőrből készült kellékei.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések