Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a halált okozó testi sértés bűntette miatt a büntetlen előéletű K. R. Á. vádlott ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletét. Az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 5 évről 4 évre enyhítette.


A két férfi baráti viszonyban voltak, italozó életmódjuk miatt napi szinten találkoztak egymásnál, ahol közösen alkoholizáltak.

A már ittas állapotban lévő sértett 2018. július 16-án az esti órákban megjelent a vádlott házánál, ahol pálinkáztak és söröztek.

Szóváltás alakult ki közöttük, mely során a szintén ittas vádlott elküldte a sértettet.

Az kis idő elteltével távozott a házból, ám részegsége miatt, a háztól körülbelül 30 méterre az úttesten elesett, és nem tudott felkelni.


A földön magatehetetlenül fekvő férfit néhány arra járó levitte az úttestről és az út melletti füves területre fektette. Az egyikük felismerte – és mivel tudta, hogy a vádlottal baráti viszonyban van – elment az ivócimbora házához és szólt neki, hogy barátja kint fekszik az úton. A férfi ekkor közölte a járókelővel, hogy rögtön kimegy hozzá és megnézi. Amiatt, mert a korábban általa már hazaküldött barátja miatt felébresztették, ingerült lett.

A vádlott, miután elmentek a járókelők, kiment a továbbra is a fűben fekvő barátjához és acélbetétes bakancsával legalább háromszor megrúgta a férfit, majd közölte vele, hogy keljen fel és menjen haza.


A földön fekvő férfi önállóan képtelen volt felállni, ami miatt még agresszívebb és indulatosabb lett ivócimborája. A vádlott segített neki lábra állni, majd a dühbe gurult férfi súlyosan és hosszasan bántalmazni kezdte.

Többször fejen és testszerte megütötte őt, ezt követően kétszer meg is rúgta, majd a kábult sértettet hanyatt lökte, mely miatt elesett és fejének hátsó részét a töredezett aszfaltburkolat kiálló részéhez ütötte.

Az esést követően a vádlott az eszméletlenül fekvő sértettbe még többször belerúgott.


A vádlott látta, hogy barátja nem mozdult, megijedt és megpróbálta őt szakszerűtlenül újraéleszteni, mellyel a sértettnek kétoldali sorozatbordatörést is okozott. A vádlott ekkor elhatározta, hogy a házából hoz vizet és a bántalmazás nyomait igyekszik eltávolítani.

A férfi bakancsát papucsra cserélte, és vizes palackokkal visszament a továbbra is eszméletlenül fekvő férfihez, akinek fejét és nyakát lemosta.

Ekkor a közeli házból egy tanú mentőt hívott, akik az ekkor még lélegző, de eszméletlen sértettet súlyos, életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították,

ahol azonban néhány óra múlva a sérülései – koponyaűri és agysérülés, bordatörések, tüdőbeli zsírembolizáció – hatására életét vesztette.


Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék tavaly szeptember 23-án K. R. Á. vádlottat, ezért őt 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség az elsőfokú ítélet büntetésekre vonatkozó részének helyben hagyására tett indítványt. A vádlott „a per újratárgyalását indítványozta tanúkkal”, míg védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő jogi minősítés megállapítása, harmadlagosan pedig enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A másodfokú eljárás során az ítélőtábla bizonyos súlyosító körülményt mellőzött, míg további enyhítő körülményeket állapított meg a vádlott vonatkozásában.

Az így mérlegelendő büntetéskiszabási körülmények teremtettek indokot arra, hogy a büntetés kiszabása során, a törvényszék által kiszabott 5 éves középmértéktől a vádlott javára térjen el.

Kiemelte továbbá, hogy a vádlott szándéka a sértett bántalmazására irányult, a halálos eredményre csupán a gondatlansága terjedt ki.

A halálos eredmény bekövetkezésének fő oka, a sértett koponyasérülése, a vádlott lökése folytán keletkezett, mely lökés önmagában, általában csak gondatlan bűncselekmény megállapítását tenné lehetővé.

Mivel azonban a vádlott a lökést megelőzően és azt követően is ököllel és lábbal is bántalmazta a sértettet, ezért a végzetes lökés beleilleszkedik a bántalmazási mechanizmusba, mely miatt bűnösségét halált okozó testi sértésben kellett megállapítani.


A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.