A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Illegális teraszok Erzsébetvárosban, bulinegyed Józsefvárosban


Pikó András főtanácsadója kedvenc helyét gazdasági előnyhöz juttathatja


Lezárt utcák, sajátos teraszok, zajos vendéglátóhelyek – ez jellemzi most Budapest belső kerületeit. A járványügyi kényszerszünet után érthető, hogy a vendéglátóegységek tulajdonosainak tartalékai kimerültek és maximalizálni szeretnék bevételeiket. Ám több helyütt átestek a ló túloldalára, amely lakosok és közlekedők kárára válik. Józsefvárosban például az egyik utca felét zárják el az autósok elől azért, hogy egyetlen vendéglátóhely üzleti előnyhöz juthasson. Erzsébetvárosban teraszengedély hiányában egy parkoló teherautóra ültetik fel a vendégeket.

„Indokolatlan versenyelőnyt adhatnak Pikóék az egykori MSZP-elnök, most épp C8-as (baloldali civil egyesület) Molnár György kedvenc kocsmájának. A polgármester főtanácsadója előszeretettel látogatja azt a Bacsó Béla utcai vendéglátóhelyet, amely előtt most a komplett utcát lezárják, hogy legyen hely a teraszoknak.” – írta közleményében a józsefvárosi Fidesz.

A baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzat közlése szerint kísérleti jelleggel kerülnek ki az idei nyárra a teraszok, de terveik között szerepel további utcák lezárása ugyanebből a célból.


Az önkormányzat szerint nem számít bulinegyednek az, hogy szórakozni vágyó fiatalok lepik el az utcákat. A helyi Fidesz szerint ismét egy olyan döntés született, ami előtt senki nem kérdezte meg az ott lakókat, hogy mit szólnak hozzá.

„Fontosnak tartjuk, hogy a járványhelyzetet követően segítsük az újraindulást, csak az eszközzel és a módszerrel nem értünk egyet. Súlyos aránytévesztés.

Láttuk már többször, hogy a részvételiség és transzparencia hamar szőnyeg alá kerül, ha megjelennek a haveri érdekek.


A lakók nélkül ilyen döntést nem lehet hozni! Felszólítjuk a Polgármestert, hogy ha már van egy jól fizetett Részvételi Irodája, ugyan dolgozzanak egy kicsit, és kérjék ki lakók véleményét.” – írta a kormánypárt. Az önkormányzat közösségi oldalán sajátos választ adott: „miután megkezdték a tesztidőszakot, közben figyelik a lakossági észrevételeket” Ami az eddigi tapasztalatok szerint aggaszó képet fest, ugyanis egy közeli utcában az Auróra Kioszk kerthelyisége miatt a lakók gyakran szóvá teszik, hogy nem tudnak pihenni, a Pikó András vezette önkormányzat pedig a balliberális, a Soros-alapítványok által támogatott szervezeteknek helyt adó szórakozóhely mellett áll. A lakók tavaly nyáron még éjjel kettőkor is a rendőrséget tárcsázták, mert az Auróra Kioszk nem tartotta be a tizenegy órás zárást.

A bulinegyedtől zajos Erzsébetváros önkormányzata viszont úgy döntött: nem ad ki több teraszengedélyt, nem támogatják azt a gyakorlatot, hogy parkolóhelyek területén asztalokat helyezzenek el a vendéglátósok.


A Szabad Bisztró tulajdonosa azonban kicselezte a helyhatóságot, és egy teherautót állított be a bisztrója elé, az emelvényre asztalokat és székeket tett fel. Az erzsébetvárosi önkormányzat azért sem adott rá engedélyt, mert a forgalmas utcában, nemcsak autók, hanem trolibuszok is járnak. Kiripolszky Csongor, a Szabad Bisztró tulajdonosa a Magyar Nemzetnek azt mondta: az önkormányzat balesetvédelmi indokát többek között azért nem tudják elfogadni, mert azt úgy állapította meg, hogy semmilyen műszaki vagy kivitelezési terv nem állt rendelkezésére tervezett teraszukról.

– Valamint számos példa bizonyítja – a Nagymező utcában, ami ugyanazon troli útvonalon van, és ugyanolyan forgalmi sajátosságokkal rendelkezik, mint a Király utca –, hogy elképzelésünk biztonságosan megvalósítható. Március 30-a óta próbálunk párbeszédet kezdeményezni a VII. kerületi önkormányzattal, hogy más belvárosi kerületekhez hasonlóan segítse a válság sújtotta vállalkozásokat vendéglátó terasz létesítésének lehetőségével – indokolt a bisztrótulajdonos. A Magyar Nemzet felkereste a Terézvárosi Önkormányzatot is, hogy megkérdezzük, milyen feltételek alapján nyilvánították biztonságosnak a Nagymező utcai teraszokat, ahol szintén trolibuszok közlekednek. Lapzártánkig a Soproni Tamás (Momentum) vezette önkormányzattól nem érkezett válasz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések