A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feloszlatta magát a klímavédő csoport, mert túl fehérek voltak


A nem fehér közösségeket aránytalanul érinti a klímaváltozás, ezért a környezetvédelemért folytatott harcot nekik kell vezetniük, akiket a legsúlyosabban érint ez a probléma - áll a szervezet Facebook-oldalán található posztban.


 Egy új-zélandi klímaaktivista csoport, a School Strike 4 Climate (SS4C) aucklandi szárnya egy hosszú nyilatkozattal jelentette be a Facebookon, hogy feloszlatják magukat. A csoport érvelése szerint, a nem fehéreket sokkal jelentősebben érinti a klímaváltozás, ezért nekik kell felemelniük a hangjukat a klímaváltozás megállítása érdekében, nem pedig a fehéreknek.
 
Az indoklásban továbbá az is szerepelt, hogy a 2019 óta működő helyi és nemzeti klímavédelmi csoport egy rasszista, fehérek által uralt szerveződés.
 
„A csoportunk figyelmét nem kerülheti el, hogy figyelmen kívül hagytuk a kisebbségek hangját, és követeléseit, különösen a maorikét [Új-Zéland őslakos népe]. Emellett a szervezet felelős abban a tekintetben is, hogy nem alkalmaztunk kisebbségeket, nem dekolonizálták a csoportokat.”
 
Állításuk szerint, az SS4C nem áldozott elég nagy összegeket a kisebbségek támogatására, és a múltban tett érdemeik elismerésére.
 
A csoport korábban segített megszervezni az iskolai sztrájkokat, amelyek gyorsan az ország legnagyobb klímaváltozással kapcsolatos mozgalmává váltak.
 
Mások szerint azonban, a szervezet feloszlatása nem megoldás, mert így csupán elterelődik a figyelem az éghajlat változásról. Szerintük a jogos kritikákat alázattal kellett volna kezelni, a szervezetet pedig át kellett volna alakítani és nem megszüntetni.
 
„A feloszlatás nekem olyan, mintha abbahagynánk a küzdelmet és feladnánk, mindössze azért, mert valaki kritikát fogalmazott meg, és változtatni akart a szervezet felépítésén, és összetételén” – mondta egy aktivista.
 
Forrás: V4NA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések