A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Állandó kiállításon látható Sárrétudvariban a Cséri-hagyaték


Az országos hírű szobrászművész tehetsége itt kezdett kibontakozni.


Cséri Lajos (1928-2020) érem-és szobrászművész hagyatékából berendezett állandó kiállítás nyílt június 15-én Sárrétudvari művelődési házában. A tavaly novemberben elhunyt művész Hajdúböszörményben született, gyermekéveit azonban Sárrétudvariban töltötte. Szobrászi készsége itt kezdett kibontakozni, számtalan gyermekkori emlék kötötte falunkhoz.

„Itt nyílt ki az elmém”

– vallotta többször.

Tartalmas élet

A megjelenteket Kiss Tibor polgármester köszöntötte. Röviden ismertette Cséri Lajos életútját, Sárrétudvari jelentőségét a művész életében. Méltatta vitathatatlan emberi értékeit, amelyekkel példát állít a ma élők elé, és reményét fejezte ki, hogy a gyűjteményt széles körben sikerül majd megismertetni.

Guba Péterné, a Cséri Lajos Hagyományőrző és Művészeti Alapítvány Kuratóriuma elnökének beszédéből a meghívottak részletes betekintést nyerhettek Lajos bácsi tartalmas és megpróbáltatásokkal teli életébe. Kérte, hogy olyan szeretettel ápoljuk emlékét, hagyatékát, amilyen szeretettel a művész életében körülvette a sárrétudvari embereket.

Végül Vass Erzsébet rajzpedagógus méltatta és helyezte el Cséri Lajos munkásságát a hazai és nemzetközi képzőművészetben.

A mellszobrokból, érem- és kisplasztikából, valamint személyes tárgyakból álló kiállítás a művész által 2002-ben adományozott gyűjtemény melletti – erre a célra kialakított és felújított – helyiségben helyezték el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések