A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újfajta koronavírusra bukkantak a kutatók – Nem hiszi el, milyen állattól származik a betegség


Egy malajziai kutatócsoport fedezhette fel a nyolcadik ismert koronavírust, amit kórházban több emberből vett mintából állapítottak meg. A mintákból vett tenyésztés során az derült ki, hogy a betegség kutyától származik.


A kutatásról szóló publikáció csütörtökön jelent meg a Clinical Infectious Diseases folyóiratban, amit Gregory Gray, a Duke Egyetem epidemiológusa kezdeményezett.

Gray egyik munkatársa 2017 és 2018 között a malajziai Sarawak kórházban vettek mintát a betegek orrnyálkahártyájából. A vizsgált személyek gyakran szenvedtek tüdőgyulladásban. A kutatók kutyákból származó koronavírusra bukkantak a felső légutakban - írja az Index.

Az eddigi kutatások még soha nem rögzítettek olyan esetet, hogy egy kutya koronavírussal fertőzött volna meg egy embert. Ebből kifolyólag Gray és a kollégája annyira meglepődött, hogy először azt gondolták ők hibáztak a vizsgálatok során. További kutatások céljából elküldték az Ohiói Egyetem laborjába ahol kifejezetten állati eredetű koronavírusokat vizsgálnak. Az eredmények azt mutatták, hogy a kórokozó már macskát és disznót is megfertőzött de egyértelműen a kutyából indult.

A kutyáról emberre való terjedése minden bizonnyal egy deléciónak nevezett mutációnak köszönhető. Ez a mutáció azt jelenti, hogy terjedése közben elveszített egy kromoszóma darabot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ember és ember között képes-e terjedni ez a fajta koronavírus, és még az sem tisztázott, hogy a betegek. hogyan fertőződtek meg az érintett állatokkal.

Xumin Zhang, az Arkansasi Orvostudományi Egyetem virológusa azt mondja, hogy még korai egy új emberi koronavírusról beszélni, ugyanis a kutatók nem bizonyították, hogy ez a vírus okozta volna a tüdőgyulladást a pácienseknél, azonban mindenképpen vizsgálni kell az esetet, mielőtt még egy újabb járvány kirobbanna.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések