A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszűnhet Nagyváradon az önálló magyar színház

A Bihar megyei önkormányzat a költséghatékonyság jelszavával egyetlen közös intézménnyé olvasztaná a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát – adta hírül az erdélyi sajtó szerdán.

A beolvasztani kívánt román színház színészei nyílt levélben tiltakoztak a liberális párti Ilie Bolojan által vezetett megyei önkormányzat tervei ellen, mely szerint a Regina Maria színházat két másik intézménnyel, köztük a magyar nyelvű Szigligeti Színházzal olvasztanák egybe. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kedden közölt interjújában arra figyelmeztetett, hogy a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon – adta hírül a Maszol.ro erdélyi hírportál.


Az intézményösszevonásról  a helyi román sajtóban jelentek meg az első hírek hétvégén

Ilie Bolojan megyeitanács-elnök május elején egy találkozón beszámolt terveiről Czvikker Katalinnak, majd a román színház színészeivel is találkozott, ahol nekik is kifejtette elképzeléseit. A sajtóban megjelent hírek szerint a három intézmény összevonását úgy képzeli el a megyeitanács-elnök, hogy közös adminisztratív és technikai kisegítő személyzettel működne a két színház – mindkettő mellett működik egy-egy bábtársulat és egy-egy táncegyüttes – és a filharmónia – írja a Háromszék.

A művészeket aggasztja, hogy ezeknek az intézményeknek megszűnne a repertoárjellege és projektintézménnyé válnának,


így a művészek jelentős része elveszítené határozatlan időre szóló munkaszerződését, ez a státus csak a legismertebb művészeknek járna, de azt nem közölték, hogy ezt minek alapján állapítanák meg .

„A Iosif Vulcan Társulat tagjaival tartott megbeszélésen Ilie Bolojan nyilvánvalóvá tette, hogy – Șerban Borda ideiglenesen kinevezett menedzser elmondása szerint – az összevonást követően még egy 20 százalékos leépítést tervez. A hosszútávú tervek között az is szerepel, hogy egy projektalapú kulturális központot hoznának létre, így a színészeket projektekre szerződtetnék. Ez a tekintélyes múltú – a magyar társulat esetében százhúsz éves – állandó színház felszámolását jelenti” – nyilatkozta Czvikker Katalin a Maszol.ro portálnak.

Nem csak a magyar, a román művészek is tiltakoznak

A román színészek szerint a projektszínház ötlete nem fog működni Nagyváradon, mert a színészek nagy része más, állandó társulattal rendelkező teátrumokhoz fog igazolni, és ezzel gyakorlatilag egy „jól kiforrott, érett művészcsapatot tesznek tönkre, ami sem a színháznak, sem a városnak nem válik javára”. A román sajtó szerint május végén tervezi elfogadni a megyei önkormányzat az erről szóló határozattervezetet – számol be a Háromszék.

A megyei önkormányzatban kétharmados többséggel rendelkezik a Nagyvárad volt polgármesterét, Ilie Bolojant támogató Nemzeti Liberális Párt.

Bolojan kezdeményezésére tavaly felére csökkentették az önkormányzat alkalmazottjainak számát és számos munkakört számoltak fel az intézményekben, ezzel jelentősen csökkentve mind a román és magyar színházban is a munkahelyek számát, illetve megszüntették a Várad és a Familia kulturális folyóirat önállóságát, amelyeket szintén költséghatékonyságra hivatkozva olvasztottak be a Bihar megyei könyvtárba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések