A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kaposvárról a párizsi szalonokig jutott: 160 éve született a századforduló legeredetibb magyar művésze


Legyen az a párizsi Musée d'Orsay vagy a chicagói Art Institute, a modern magyar festészet egyik legismertebb alakjának művei szerte a világon megtalálhatók. Ez a művész nem más, mint Rippl-Rónai József, aki 1861. május 23-án, 160 évvel ezelőtt született Somogy megye székhelyén.


A festő- és grafikusművész a századforduló legeredetibb és az egyik legnagyobb hatású magyar alkotója volt, stílusának vezéralakja. Karrierje gyönyörűen ívelt felfelé: Kaposvárról először Munkácsy Mihály műhelyébe, majd onnan a párizsi szalonokig jutott. Tagjává vált a francia posztimpresszionista Nabis-csoportnak, hazánkban pedig a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője volt.

Műveit a világ több nagy múzeumának gyűjteményében megtalálhatjuk. A már említett Musée d'Orsay-ban öt alkotását is őrzik, a Jelenet Somssichék kertjében című képe az állandó kiállítás része, míg a chicagói Art Institute-ban a Karcsú nő vázával című festményét lehet nap mint nap megtekinteni. Önarcképe a firenzei Uffizi galériájában található.

Hazánkban az újranyílt Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán csodálhatóak meg személyesen Rippl-Rónai művei. Születésének 160. évfordulója alkalmából a galéria e-hét szombaton és jövő csütörtökön egy online tárlatvezetésen mutatja be festő életútját és művészetét, amely gazdag színvilágával és dekoratív kompozícióival a mai napig üde színfoltot jelent a magyar festészetben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések