A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így vezénylik le Belgiumban az irányított népességcserét


Belgiumban felgyorsítják a migránsok befogadását, ugyanis a járvány miatt jelentősen csökkent az új bevándorlók száma. A belgák azzal terveznek, hogy évente 100 ezer idegent fogadnak be a következő években – írja az Erdély.ma belgiumi tudósítója.


Flandria Statisztikai Hivatala egy frissen elvégzett felmérése azt mutatja, hogy Flandria népesedése változni fog az elkövetkező években. Számításaik szerint az következő 5 évben, évente mintegy 85 000 migráns megjelenésére számítanak, ezzel a koronaválság alatti visszaesést is bepótolva. Az ezt követő években viszont csökkenő ütemben a beérkező migránsok számát [éves szinten] már csak 75 000 körülire becsülik.  

A hivatalos adatok alapján a koronaválság alatt az addig megszokott 80 000 helyett csupán 40 000 migráns érkezett éves szinten. A Statisztikai Hivatal becslése szerint a következő öt évben évente mintegy 85 000 migráns érkezik majd, amivel kompenzálják az elmúlt évek alacsonyabb értékeit. A Statisztikai Hivatal becslése nem szolgál településekre felbontott várható népesség növekedési számokkal, viszont a Brüsszel és környékét érintő jelentős mértékű népességnövekedést egyértelműen a bevándorlással magyarázza.  

A felmérést elvégző hivatal Flandria néhány éven belül várható demográfiai változását is megbecsülte. Ezek alapján Flandria lakossága a jelenlegi 6,6 millióról 2030-ra 6,9 millióra nő. A szimulációk azt valószínűsítik, hogy a 7 milliós határértéket megközelítőleg 2035-ben érik el.

Mint több más nyugati országban, Flandriában is a népesség elöregedése jelenti majd a legnagyobb kihívást. 2025-ben a törvényes nyugdíjkorhatár feletti emberek száma meghaladja a kiskorúak számát. A népesség elöregedése főleg Flandria északkeleti részeit sújtja a leginkább. Emellett 2030-ra várhatóan 15 százalékkal több egyedülálló ember él majd, mint most. Így a 3 millió háztartásból becslések szerint 1 milliót egyedülálló személyek alkotják.

A felmérés rámutat arra is, hogy az életmód is jelentősen megváltozik, amit legegyszerűbben az elvárosiasodással lehet jellemezni. Flandria 300 önkormányzata közül 43 veszíti el lakóit 2030-ra. Ezek szinte kivétel nélkül vidéki települések. A népesség legnagyobb mértékű növekedését Brüsszel és környékén várják.

Amennyiben az adatokat összehasonlítjuk a Magyarországnál alig nagyobb lélekszámú Belgiummal, az éves szinten 100 ezer migráns befogadása azt jelenti, hogy egy tervezett népességcserét vezényelnek le. - írja az erdely.ma

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések