Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, de így is közel két éve nem tapasztalt ütemben nőttek a fogyasztói árak Törökországban áprilisban a helyi fizetőeszköz gyengülésének és a drága nyersanyagimportnak a következtében.

A török statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy áprilisban 17,14 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. Elemzők rosszabb adatra, 17,3 százalékra számítottak a márciusban mért 16,19 százalék után.

Havi összevetésben 1,68 százalékkal mentek feljebb az árak, ami ugyancsak elmaradt az elemzők által várt 1,8 százaléktól. Márciusban 1,08 százalékos emelkedést mértek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozatlan élelmiszerek, az energia, az alkoholos italok, a dohány és az arany gyakran változékony árát nem számolva márciushoz képest 1,65 százalékkal, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 18,11 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A tavaly óta tartó tartósan kétszámjegyű infláció, a gyenge líra és a koronavírus-világjárvány által keményen sújtott gazdaság erős nyomást gyakorol a központi bankra, hogy igazítsa hozzá a helyzethez monetáris politikáját.

A jegybank monetáris politikai bizottsága áprilisban tartott ülésén, amelyen már az újonnan kinevezett kormányzó, Sahap Kavcioglu elnökölt, 19 százalékon hagyta az irányadó, egyhetes repokamatot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök márciusban váratlanul menesztette Naci Agbalt, a jegybank addigi kormányzóját, miután a jegybank már tavaly szeptemberben elkezdte a kamatemelési ciklust.

A jegybank szeptemberben 2 százalékponttal, 10,25 százalékra, novemberben 15 százalékra, decemberben 17,00 százalékra, márciusban pedig 19,00 százalékra húzta fel az egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát és ezáltal lassítsa az inflációt.

A központi bank új vezetője, Sahap Kavcioglu korábban tagja volt az Erdogan vezette kormányzó pártnak, az Igazság és Fejlődés Pártjának. Két év leforgása alatt ő már a negyedik jegybanki kormányzó, és az elnök által vallott unortodox gazdasági nézetek támogatója.

Erdogan a kamatcsökkentések híve, mert szerinte a magas kamatok megfojtják a gazdasági növekedést. A piacok viszont kamatemelésre ösztökélik a jegybankot az infláció megfékezésének érdekében.

A jegybank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. Előrejelzése szerint áprilisban tetőzött az infláció, annak éves üteme decemberre 12,2 százalékra mérséklődik. Piaci szereplők arra számítanak, hogy a jegybank nem változtat a kamatszinteken csütörtökön, és a harmadik negyedévben kezdi el csökkenteni a kamatokat.

Törökországban május 17-ig a legszigorúbb zárlat van érvényben a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.