A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Évtizedes termelői infláció áprilisban Németországban


Tíz éve a legnagyobb termelői infláció alakult ki áprilisban Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.


A termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 5,2 százalékkal emelkedtek áprilisban, a legnagyobb mértékben 2011 áprilisa óta, amikor szintén 5,2 százalékos volt az éves áremelkedés mértéke. Az előző hónapban, márciusban 3,7 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése. Elemzők 5,1 százalékos termelői inflációt vártak áprilisra.

A termelői árindex változása január és december kivételével tavaly az egész évben negatív értéket mutatott Németországban a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások után kialakult gazdasági lassulás miatt. A legnagyobb, 2,2 százalékos éves árcsökkenés májusban volt. A csökkenés mértéke a további hónapokban fokozatosan enyhült, decemberre plusz 0,2 százalékra billent a novemberi mínusz 0,5 százalékról.

Az idén januárban 0,9 százalékkal, februárban 1,9 százalékkal, márciusban pedig 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a termelői árak Németországban.

Az előző havihoz képest áprilisban a várakozásoknak megfelelően 0,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak, míg márciusban 0,9 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek áprilisban éves bázison, 10,6 százalékkal, míg az előző havihoz képest 0,6 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az elektromos áram ára éves bázison 10,7 százalékkal emelkedett, az olajtermékeké 30,9 százalékkal. Az olajtermékeken belül az üzemanyagként felhasznált cseppfolyósított földgáz ára 127,0 százalékkal ment fel, a fűtőolaj ára 60,6 százalékkal, az üzemanyagok ára 26,8 százalékkal.

Az energiaárak nélkül a termelői árak 3,6 százalékkal haladták meg az idén áprilisban az egy évvel korábbit.

Nagy, 8,2 százalékos éves áremelkedés következett be az alapanyagok árában is. Az újrahasznosított nyersanyagok ára 62,7 százalékkal ment fel, a fűrészáru és a gyalult faáru ára 27,1 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,6 százalékkal nőtt, a tőkejavak ára, mint a gépek, berendezések és gépjárművek ára pedig 1,0 százalékkal.

A nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az élelmiszerárak 1,3 százalékkal csökkentek, elsősorban a sertéshús árának nagymértékű, 14,3 százalékos esése miatt. A vaj ára ezzel szemben 10,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a cukor ára 13,3 százalékkal ment fel, a növényi olajoké pedig 29,6 százalékkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések