Hirdessen itt

Duda: Varsó támogatja Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását

Lengyelország támogatja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatón.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtónyilatkozat során Duda elmondta: napirenden szerepelt Ukrajna biztonsága, az Oroszország által megszállt Krím félsziget, valamint a kelet-ukrajnai Donyec- és a Luhanszk körzetek orosz megszállása, továbbá az orosz csapatok utóbbi időben történt átcsoportosítása az ukrán határokhoz.

Ezek a témák várhatóan a kelet- és közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő, a Bukaresti Kilencek nevű formátum jövő heti bukaresti csúcstalálkozóján, valamint a NATO júniusi brüsszeli csúcsértekezletén is szerepelnek majd - mondta el Duda.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a NATO-csúcson dolgozzanak ki csatlakozási útitervet Ukrajna számára. Hozzátette: nemcsak Lengyelország, hanem térségbeli barátai is támogatják Kijevet a NATO-csatlakozást illetően.

Közölte: a találkozón Zelenszkijjel közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna európai uniós távlatairól, amely témában Lengyelország szintén változatlanul támogatja Kijevet.

Zelenszkij tudatta: meghívta Dudát egy augusztusi látogatásra, az ukrán függetlenség kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre, valamint a Krími Platform elnevezésű kezdeményezés első csúcstalálkozójára, amelyen - mint az ukrán elnök bejelentette - megvitatják majd Krím "deokupációjának" (visszacsatolásának) témáját.

Zelenszkij hétfőn Varsóban részt vett a 230 éve meghirdetett első lengyel, és egyben Európában első, a világon az amerikai után második alkotmány meghirdetésének évfordulója alkalmából rendezett, a három balti ország államfői részvételével megtartott ünnepségeken is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések