A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vádat emeltek a békéscsabai díler ellen


A Békéscsabai Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat egy 23 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki a maga által termesztett vadkendert árusította vevőinek. Élettársának, egy 20 éves büntetlen előéletű nőnek termesztéssel és megszerzéssel bűnsegédként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell felelnie.


Az elkövetők a nő szüleinek békéscsabai tanyán éltek. A férfi már hosszabb idő óta kábítószer fogyasztó volt; 2020 tavaszán elhatározta, hogy kannabisz termesztésébe fog, ennek érdekében internetes honlapokon tudakozódott, illetve magas hatóanyag-tartalmú vadkender magokat rendelt.

A megrendelt magokat egy vizes papírzsebkendőben csíráztatni kezdte, majd azokat virágcserepekbe ültette és előbb a házban, majd a tanya udvarán gondozta. A férfi tevékenységéről az élettársának tudomása volt, ő a termesztésben tevőlegesen nem vett részt, azonban azt támogatta.

Miután a növények beértek, a férfi leszüretelte a marihuánát és abból rendszeresen fogyasztottak. A rendőrség a terhelteket tavaly szeptember 23-án intézkedés alá vonta, a tanyában pedig 13 tő – 6-320 cm közötti magasságú – kannabisz növényt, a termesztéshez használt tápoldatot, a fogyasztáshoz szükséges őrlőket és pipákat, az értékesítéshez használt digitális mérleget, valamint eladásra szánt, alufóliába csomagolt növényi anyagot foglalt le.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi nemcsak fogyasztotta, de árulta is a kábítószert: legalább 10 személynek adott át vagy értékesített rendszeresen az általa termesztett marihuánából.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a bűncselekménnyel elért vagyoni előny erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kobozza el a lefoglalt anyagokat és eszközöket.

A nő vonatkozásában a járási ügyészség indítványa felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányul, valamint arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletét. Ezen felül a terhelteket kötelezni kell a nyomozás során felmerült 700 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések