A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb ötvenötezer embert oltottak be


A regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már megkapta a vakcinát


Ismét jelentős előrelépés történt a lakosság immunizálása terén: tegnap újabb 55 ezer fő kapta meg a vakcinát, ezzel 2 millió 65 ezerre emelkedett a koronavírus ellen beoltott magyarok száma. Ma megkezdődik a pedagógusok kampányszerű oltása is. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor továbbra is magas, tegnap több mint kilencezer új beteget regisztráltak.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta – közölték a Koronavírus.gov.hu oldalon. A kormányzati tájékoztató portál szerint

👉 tegnap 9288 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma.


Elhunyt 258, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 995 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 230 161 főre emelkedett. 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelték, hogy

👉 az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, a magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,6 százalékot, szemben a 11,5 százalékos uniós átlaggal.


Veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már megkapta az oltást. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával és Modernával folytatódik az oltás.

Ma elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása a kórházi oltópontokon. A honvédségi oltóbuszokon folytatják a kistelepüléseken regisztráltak oltását. Ma este újabb AstraZeneca-szállítmány várható.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldását

👉 akkor kezdik meg, ha legalább két és fél millió ember megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját.


A nyitásról szóló kormányrendelet szerint többek közt abban lesz változás, hogy a kijárási tilalom este nyolc helyett csak tíz órakor veszi kezdetét, az üzletek pedig áttérnek a négyzetméter-alapú nyitvatartásra.

A nyitással kapcsolatos további részletekről ebben a cikkünkben olvashatnak, az oltások rendjéről és a vakcinabeszerzésekről pedig ebben a cikkünkben mondja el a legfontosabb tudnivalókat Orbán Viktor kormányfő.

A jelenleg hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések a következők:

👉 A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
👉 A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
👉 Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasol a kormány.
👉 Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
👉 Az üzleteket zárva kell tartani. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
👉 Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat.
👉 Az éttermekben továbbra is csak elviteles vásárlásra van lehetőség.
👉 Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig (április 19.) nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosított a gyermekfelügyelet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
👉 A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
👉 Szigorították a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalom nincs korlátozva.
👉 Kiterjesztik a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések