A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelmet írt a NASA: felszállt a Marson egy helikopter


Ismét történelmet írt a NASA: felszállt a Marson az Ingenuity, a Perseverance rover apró helikoptere – adta hírül az amerikai űrügynökség. Az eszköz 3 méter magasra emelkedett a felszín fölé, ott lebegett egy kicsit, majd visszaszállt. Ez volt az első próbarepülés, a következő napokban többször, hosszabb utakat is megtesz majd – a második repülés például már nem csak vertikálisan, hanem horizontálisan is zajlik majd.


A szakértők elmondták, hogy az Ingenuityn két kamera is van, az egyik, navigációs eszköz fekete-fehér képeket készít a marsi felszínről, a másik pedig jobb minőségű fotókat a környezetről.

Az első kép a repülésről az első kamerával készült, de a Perseverance is csinált felvételeket.

Műszaki hiba miatt a múlt héten elhalasztották a helikopter első tesztrepülését, akkor a rotorok nagysebességű tesztje közben keletkezett probléma, amikor a repülést vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták.



Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án. A drónszerű eszköz hivatott arra, hogy megkezdje a „repülés korát” a Marson. A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett Mars-helikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések