A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több egri lakásba is betört, majd ékszereket és készpénzt is lopott egy fiatal maglódi férfi


A lopás érdekében alkalmazott, dolog ellen irányuló erőszak olyan úgynevezett minősítő körülmény, melynek folytán a jogtalan eltulajdonítás az elkövetési értéktől függetlenül, mindenképpen bűncselekménynek minősül.


Az ötvenezer forint alatti, vagyis a szabálysértési értéket meg nem haladó lopási kár esetén a büntetés két évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ha az elkövető a dolog elvétele érdekében nem dolog, hanem személy ellen alkalmaz erőszakot, cselekménye rablásnak minősül, amiért – adott esetben – akár tizenöt év fegyház is kiszabható.

A járási ügyészségek gyakran emelnek vádat dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége, vagy bűntette miatt, mely bűncselekmények során a tettesek igen változatos elkövetési magatartásokat tanúsítanak.

Dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő tájékoztatása szerint szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 20 éves fiatalemberrel szemben, aki idén januárban a kerecsendi általános iskola előtt tört fel egy parkoló személygépkocsit. A vádlott kövekkel dobálta a lezárt járművet, többek között annak jobb oldali ablakát is, ami megrepedt. Ezt látva az elkövető kézzel kiütötte a sérült üveget, bemászott az utastérbe és onnan eltulajdonított egy GPS készüléket, egy pendrive-ot, valamint egy baseball sapkát, összesen 15 ezer forint értékben. A műszaki cikkeket a tolvaj később áron alul értékesítette, míg a sapkát eldobta.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság közérdekű munka büntetést szabjon ki az elkövetővel szemben.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy egy 22 éves maglódi férfit azzal vádol az ügyészség, hogy szakavatott módszerrel több betörést is végrehajtott Egerben.

A vád szerint az elkövető 2019. június 5-én egy társasház egyik kilencedik emeleti lakásába hatolt be erőszakkal, a hengerzár rendeltetés ellenes kinyitása útján, majd az ingatlanból ékszereket és készpénzt tulajdonított el közel 200 ezer forint értékben.

A vádlott nem sokkal később az előzőleg alkalmazott módszerrel betört egy másik társasházi lakásba is, ahonnan 70 ezer forint készpénzt vitt magával.

A büntetlen előéletű terhelttel szemben az ügyészség próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, emellett pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint indítványozta azt is, hogy a bíróság mindkét sértett vonatkozásában kötelezze őt kártérítésre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések