A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tiltakozásra buzdít a Budavári Lakosok Szövetsége


A Szent György térre javasolt fantáziátlan betonmonstrum egyetlen magyar polgár érdekét sem szolgálja


Tiltakozásra szólította fel az I. kerület lakosait a Budavári Lakosok Szövetségének elnöke. Tóthné Z. Nagy Erzsébet Budapest főpolgármester-helyettesének a Szent György térre vizionált építészeti tervei kapcsán kijelentette: Kerpel-Fronius Gábor javaslata mindennek ellentmond, amit a budavári lakosoknak a Várnegyed jelent. A szervezet elnöke továbbá közölte: V. Naszályi Márta újabb propaganda-hadjáratot indított a budavári Palotanegyedben zajló rekonstrukciós munkálatok ellen.

– Kerpel-Fronius Gábor javaslata mindennek ellentmond, amit a budavári lakosoknak a Várnegyed jelent. A Szent György térre javasolt fantáziátlan betonmonstrum, valamint a lekövezett sivár térkialakítás egy középkori városnegyedben, ráadásul a világörökség helyszínén egyetlen magyar polgárnak sem szolgálja az érdekét – így reagált lapunknak Kerpel-Fronius Gábornak, Budapest főpolgármester-helyettesének a budai Vár rekonstrukciójára vonatkozó javaslatára a Budavári Lakosok Szövetségének (BLSZ) elnöke.

Tóthné Z. Nagy Erzsébet elmondta, hogy

👉 minden budavári lakos postaládájába közleményt juttatott el, hogy ismertesse a Kerpel-Froniusék által megálmodott „magyar Akropolisz” koncepcióját,


továbbá Csomay Zsófia építész terveit is csatolta, ami kiválóan szemlélteti, hogy a budapesti városvezetés miképpen változtatná betondzsungellé a Szent György teret.

A szervezet vezetője a levélben úgy fogalmazott: őt, aki több mint ötven éve él a Várnegyedben, szíven ütötte ez a minden jó ízlést nélkülöző terv. Az építkezések megvalósulása esetén – folytatta – ipari épületeket és egy lekövezett betonsivatagot kapnának a kerület polgárai, ami nemcsak a lakosok életét tenné tönkre, hanem az ideérkező turistákat is elriasztaná, és a budai Vár többé nem lenne ugyanaz a hely, amilyennek az emberek szeretik. A BLSZ elnöke végül hangsúlyozta, hogy

👉 a budavári lakosoknak legalább ebben a kérdésben össze kell fogniuk, mivel a momentumos főpolgármester-helyettes a kerület balliberális polgármesterének és alpolgármestereinek segítségével könnyen megvalósíthatja ezeket a riasztó terveket.


Tóthné Z. Nagy Erzsébet továbbá arról is beszámolt, hogy V. Naszályi Márta ismételten propaganda-hadjáratot indított a budavári Palotanegyedben zajló rekonstrukciós építkezések ellen. A kerület balliberális polgármestere a Várnegyed című önkormányzati lapban ugyanis azt hangoztatta, hogy a Nemzeti Hauszmann terv és a Hauszmann-program egy rossz elven alapuló, hibás döntés, ami szembemegy a szakmai elvekkel, a célokkal és az értékekkel is.

👉 Véleménye szerint ez a program nem szolgálja a főváros és az ország érdekét sem, mivel elképesztő közpénzpazarlással jár,


hiszen a kormány több százmilliárd forint közpénzt költ el úgy, hogy az nincs megalapozva, és megkérdőjelezhető a célja. V. Naszályi Márta végül azt is megállapította, hogy az épületek többsége nem is az eredeti formájában épül vissza, hanem azoknak csak egy mása készül el vasbetonból, a rendeltetésük pedig egyelőre ismeretlen a számukra.

A kerület első embere az Index.hu-nak adott interjújában tovább bírálta a Várban zajló kormányzati beruházásokat. Korábbi állításait megerősítve kijelentette, hogy

👉 a Hauszmann-terv alapja az 1944-es márciusi állapotok visszaállítása, majd megjegyezte, hogy az emberek nem alattvalók, ezért nagyon rossz szimbolikus-politikai üzenetnek tartja, hogy a kormány felhelyezi magát a várhegyre, alatta pedig elterül a város.


Kerpel-Fronius Gábor nemrégiben a közösségi oldalán mutatta be Csomay Zsófia építész Szent György téri, a Sándor-palota és a Karmelita kolostor melletti térség beépítéséről szóló látványterveit, ahol elképzelésük szerint a Magyar Nemzeti Galéria is – szemben a Városligettel – a múzeum számára alkalmas épületet kapna. Az építészeti tervek közzétételét követően viszont a galéria új épületének várbéli, Szent György téri elhelyezése gyakorlatilag egyetlen támogató megjegyzést sem kapott Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldalán, sőt az egyik legnagyobb ellenzéki hírportálon is szavazásra bocsátották a kérdést, ahol nyolcvanszázalékos arányban az a válasz született, hogy az új galéria helye a Városligetben, a volt Petőfi Csarnok helyén legyen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések