Hirdessen itt

Részegen szidta a rendőröket a csabai nő, pszichiátriára küldték


Azzal ment be közel két éve részegen a békéscsabai rendőrségre, hogy elmenne vécére, valamint, hogy rendőr szeretne lenni. Nem engedték be a mosdóba és nem is vették fel, ezért az épület előtt mutogatott, illetve szidta a rendőröket. A 41 éves békéscsabai nőt kedden jogerősen becsületsértés miatt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a járásbíróságon, és többek között arra is kötelezték, hogy vesse alá magát pszichiátriai kezelésnek.


A tényállás szerint két éve, a hajnali órákban megjelent a 41 éves békéscsabai nő a rendőrségen azzal, hogy bemenne:

👉 egyrészt rendőr szeretne lenni, másrészt elmenne vécére.


A fegyveres biztonsági őr nem engedte be, ezért őt szidta, többek között „köcsögnek” titulálta. Majd kiment az épület elé, ahol ökölbe szorított kézzel és középső ujjaival mutogatott. Két rendőr intézkedett vele szemben, őket is szidalmazta a vádlott, aki ellen becsületsértés miatt emeltek vádat.

A sztori korántsem vicces. Ugyanis a nő a korábbi tárgyaláson elmesélte élettörténetét. Beszélt arról: hallás- és látásproblémái vannak; onkológiai kezelés alatt állt; megműtötték; a beavatkozás minden téren megtörte; párkapcsolata is tönkrement. Pedagógusként végzett és több helyen dolgozott, de évek óta munkanélküliségi segélyből tengődik és nyugdíjas édesanyjával él egy lakásban. Akkor azt mondta, havi egy-kétszer fogyaszt alkoholt, egy deciliter töményet és egy sört.

A két évvel ezelőtti esetre nem emlékszik.

👉 Csak az rémlik neki, hogy a fogdán volt, majd elment egy tárgyalásra és onnan hazaengedték.


Azt, hogy mennyit ivott, hogy mit csinált és mit mondott a rendőrségen és az épület előtt, nem tudta felidézni.

A keddi tárgyaláson felolvasták a fegyveres biztonsági őr és a két rendőr vallomását. Ők elmondták azt, ami a tényállásban is szerepelt, azaz azt, hogy a nő – akin érződött, hogy részeg – milyen indokkal ment be a rendőrségre, hogy miket mondott és miket csinált, amikor nem engedték be az épületbe.

👉 Többszöri felszólításra sem fejezte be a szitkozódást és a mutogatást,


és mivel nem volt hajlandó igazolni magát, előállították, a tanult fogásokkal megfogták és bevitték a rendőrségre.

Egy szakértői vélemény is készült a vádlottal kapcsolatban. Abban azt írták:

👉 a nő kevert személyiségzavarban szenved,


a kóros elmeállapota részben korlátozta abban, hogy felismerhesse tette súlyát és következményeit. És mivel fennáll nála a bűnismétlés veszélye, életvezetési támogatást, pszichiátriai kezelést javasoltak neki a szakemberek. Amikor a tárgyaláson rákérdeztek arra a vádlottnál, hogy hajlandó lenne-e terápián részt venni, igennel felelt.

A perbeszédek során mind az ügyész, mind az ügyvéd kiemelte: szükség lenne arra, hogy a vádlott pszichiátriai kezelésen vegyen részt, hiszen az biztosan a nő javára válna, segítene abban, hogy az élete helyes irányban folytatódhasson. Abban viszont nem értettek egyet, hogy milyen büntetés lenne indokolt a becsületsértés miatt: felfüggesztett szabadságvesztést, valamint próbára bocsátást indítványoztak.

Megtiltották, hogy alkoholt igyon

Egy évre felfüggesztve három hónap fogházbüntetésre ítélték becsületsértés miatt a Békéscsabai Járásbíróságon a 41 éves békéscsabai nőt. Emellett kötelezték arra, hogy vesse alá magát pszichiátriai kezelésnek, elrendelték a pártfogói felügyeletét, valamint a vádlottnak meg kell fizetnie a csaknem 90 ezer forintnyi bűnügyi költséget is. Továbbá azt is előírták számára, hogy nyilvános helyen nem fogyaszthat alkoholt. A döntés jogerős.

Az ítélet indokolásakor elhangzott: enyhítő körülményként értékelték többek között azt, hogy beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, és hogy a fegyveres biztonsági őr, valamint a két rendőr nem kérte a vádlott megbüntetését. Súlyosítóként vették figyelembe, hogy a nőt évekkel ezelőtt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték – garázdaság, zaklatás és testi sértés miatt –, hogy követett el szabálysértéseket, illetve hogy önhibájából lett részeg aznap. Hangsúlyozták: mindenképpen szükség van a nő támogatására, pszichiátriai kezelésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések