A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Porhintés, hogy Óbudát kivéreztetnék


A baloldali vezetés sok pénzt vont el a szociális és az egészségügyi szektortól


Óbuda-Békásmegyer idei költségvetését megvizsgálva nem túlzás kijelenteni: a III. kerület balliberális önkormányzata által hangoztatott kivéreztetés csak mese. A dokumentumból ugyanis kiderült, hogy a központi költségvetés 2021-ben mintegy 1,5 milliárdos többletforrást juttat a kerületvezetésnek, amelyet az előző évről feltüntetett 3,6 milliárd pénzmaradvány, valamint az a 3,7 milliárd forintos összeg is gyarapít, amelyre az önkormányzati vagyon eladásából próbálnak szert tenni.

A III. kerület balliberális önkormányzata folyamatosan a kormányzati elvonások következtében kialakult forráshiányok miatt panaszkodik. Óbuda hivatalos honlapján. Immár hetek óra egy felugró ablakban megjelenő számláló méri, hogy eddig mennyi pénzt vett el a kormány a lakosoktól és a kerülettől. A számláló jelenleg 11 milliárd forint fölött jár, viszont a másodpercről másodpercre emelkedő számokat semmilyen hivatalos adattal nem támasztják alá. Nem véletlenül.

👉 Az Óbudai Hírek elemzése szerint ugyanis Kiss László DK-s polgármester a saját maga által beterjesztett és saját maga által elfogadott költségvetésben szereplő számokkal világosan cáfolja azt a narratívát, amely szerint a balliberális vezetésű önkormányzatot kivéreztetnék.


A III. kerületi hírportál Óbuda-Békásmegyer 2021. évi költségvetését megvizsgálva ismertette: a tavalyi évhez képest idén harmadával növekszik az önkormányzati feladatok támogatására fordítható összeg, amelynek jelentős részét az a „települési önkormányzatok működésének általános támogatása” jogcímen szereplő 1,4 milliárd forintos többlettámogatás tesz ki, amivel 2020-ban még egyáltalán nem számolhatott a városvezetés. A számokból továbbá jól látszik, hogy 2021-ben az önkormányzati vagyon eladásából további 3,7 milliárd forintos bevételt terveznek, valamint stabil pénzügyi alapot ad a 2021-es költségvetésnek az előző évről feltüntetett 3,6 milliárd forintos pénzmaradvány is. Az iparűzési adóból kieső bevételek kapcsán közölték: köztudott, hogy ennek összege az év vége felé válik egészen pontossá, de 2021-re még Kiss László szerint is több mint 8,5 milliárd forinttal számolhat a balliberális önkormányzat, megjegyezve, hogy

👉 Óbuda ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy számos nagy magyar és multinacionális cég székhelye található a kerületben, így rájuk nem vonatkozik az adókönnyítés.


Az Óbudai Hírek továbbá az elvonásokra is igyekezett rávilágítani. Kiderült, hogy a 2019 óta regnáló balliberális kerületvezetésnek a beruházásokra szánt összeg mintegy 70 százalékát sikerült eltüntetni, továbbá a kultúra, valamint a szociális és egészségügyi szektoroktól is jelentős pénzeket vontak el: az óvodák felújításából 55 milliót, az óvodai dolgozók személyi juttatásaiból 31,5 milliót, az Óbudai Sport és Szabadidő Kft.-től 190 milliót, az Óbudai Kulturális Központtól 208 milliót, a Danubia Zenekartól 70 milliót, az Esernyőstől szintén nagyjából 70 milliót, az Óbudai Múzeumtól 51,5 milliót, az Óbudai Könyvtártól 20 milliót, az Óbudai Társaskörtől pedig több mint 36,7 millió forintot vettek el; nem mellesleg a közterület-felügyeleten is sikerült 286 milliót sikerült „spórolni”.

A portál végül arra is kitért, hogy annak ellenére, hogy a kampányban az egészségügy volt Kiss Lászlóék vesszőparipája, a Szent Margit Rendelőintézet nemhogy önkormányzati többlettámogatást nem kap 2021-ben, de a rendelőre szánt kiadásokból is körülbelül 70 millió forintot faragtak le, a Szent Margit Kórház működéséhez pedig nulla forinttal járultak hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések