A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óva intett az örmény bosszútól az azeri elnök


Elesett örmény katonák sisakjai között masírozott be az egyenruhába bújt Ilham Aliyev azeri elnök annak a múzeumnak a megnyitóján, amely a Hegyi-Karabah visszafoglalásáért vívott tavalyi háborúnak állít emléket. Vagy ahogy az intézmény neve is jelzi, sokkal inkább trófeát: a több mint ötvenezer négyzetméteren elterülő bakui helyszínen több száz, becslések szerint ötmilliárd dollár értékű hadi zsákmányt, köztük kilőtt tankokat, páncélozott járműveket, tüzérségi – és légelhárító ütegeket mutatnak be.


A kiállításon helyet kapott egy ellenséges barakk másolata is, meglehetősen bizarr külsejű örmény katonák viasz szobraival. A megnyitó előtt az államfő méltatta, hogy a 44 napos háborúban Azerbajdzsán olyan XXI. századi háborút vívott, amelyet a világ vezető hatalmai, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is tanulmányoznak.

Ilham Aliyev ebben nem túlzott, hiszen a mindkét oldalról több ezer életet követelő összecsapásokban ezúttal két hagyományos hadsereg feszült egymásnak, és az azeriek újszerű módszerek is élesen próbálhattak ki, például nagy számban és óriási sikerrel vetettek be drónokat. Több szakértő úgy értékelte a fegyveres konfliktust, mint ahol a múlt századi technológia csap össze a XXI. századival.

Kérdés azonban, hogy ez nem vezethet-e ahhoz, hogy tanulva a hibájából Örményország gyors fegyverkezésbe kezd? Az azeri elnök kedden egy konferencián sietett leszögezni, hogy Örményországgal szemben nincsenek területi követeléseik, felőlük élhetnek jó szomszédként, azt viszont aggodalommal figyelik, ahogy Jereván az oroszokkal tárgyal a hadsereg modernizálásáról.

👉 – A bosszúállás minden lehetősége csak felesleges feszültséget okoz!


– figyelmeztetett. Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök egyébként éppen múlt héten járt Vlagyimir Putyinnál, akivel többek között fegyvervásárlásról is tárgyalt. Az örmények alkupozícióit mindenesetre nem könnyíti meg, hogy korábban azzal vádolták az oroszokat, a tőlük vásárolt Iszkander rakétáknak jó, ha tíz százaléka felrobbant, amit Moszkva felháborodottan elutasított.



Hegyi-Karabahban orosz békefenntartók ellenőrzik a fegyvernyugvást, amit kisebb incidensek kivételével betartanak a felek. Az azeri elnök úgy becsülte, a következő három évben végezhetnek az újjáépítéssel, amelyben egyébként akár Magyarországnak is komoly szerep juthat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések