A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: jövő héten már 2 356 000-nél lehet a beoltottak száma


A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt: a szakembereknek igazuk van, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt, hiszen húsvétkor "felkerekednek az emberek", összejönnek a családok. Ebből kellene most visszavennünk, mert ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet az ünnepből.


Orbán Viktor mindenkit arra kér, hogy viseljék a maszkot, tartsák a távolságot. Akik be vannak oltva, kicsit szabadabban tudnak családot látogatni.

Szerinte most már arányszámot kell nézni,

👉 most is van több mint 260 halott és több mint 9000 új fertőzött, a beoltottak száma több mint kétmillió, ezzel kell párba állítani a számokat.


Az arány, vagyis a betegek, a halottak, a rendelkezésre álló vakcinák és beoltottak közötti arány javulni fog, két-három hét, amíg átbillenünk, míg a vakcinák éreztetik hatásukat a halottak és fertőzöttek tekintetében is.

A miniszterelnök azt a jelentést kapta ma reggel, hogy az április 4-i héten 2 356 000-nél lesz a beoltottak száma, rá egy hétre pedig meg fogjuk haladni a 3 milliót, ami egy új állomás, rá egy hétre pedig akár a 3,5 milliót. Több vakcina érkezik, a keletiek rendben érkeznek, a nyugatiakkal van elakadás. De az olasz Liga vezetője és a lengyel miniszterelnök is azt látja, hogy már a nyugatiak is pontosabban érkeznek. Április 13. lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió első oltással már rendelkezők száma. Ez egy újabb lépésre tesz lehetőséget, hogy tovább közelítsünk a korábbi életünkhöz - közölte Orbán.

Ha húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott, akkor az üzletek zárva tartása megváltozik, az erről szóló rendeletet közzétették, a vállalkozóknak van idejük felkészülni, hogy áttérhessünk a négyzetméter alapú korlátozásra. Innen tovább lépünk, és április 19-én kinyitjuk az iskolákat és óvodákat, és ez a könnyebbség is beköszönt, hogy a szülők szabadabban tervezhetnek, mehetnek dolgozni. Ha elérjük a 3 milliót vagy a 3,5 milliót, akkor jön a következő lépés - mondta a miniszterelnök.

Most a szelídség ideje van itt

Húsvétkor legyünk jóindulattal a bennünket támadók iránt is. Az első és a második hullám vírusát meg lehetett állítani elszigeteléssel, korlátozásokkal, a brit mutánst csak a vakcinával lehet megállítani, megölni, mert “bekopogtat” ez a mutáns hozzánk. Nyugat-Európában nincs nekik kínai, orosz vakcina, ők korlátozásokkal élnek. Mindegy hogy a macska fekete vagy fehér, fogja meg az egeret. Felőlem “hottentottának” is hívhatják a vakcinát - mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy ha 3 milliót beoltunk, az jelentős lépés lesz, de az ellenzők figyelmen kívül hagyják majd ezt, és szigorításokat látnának jónak.

👉 Szamárság, butaság elzárkózni politikai okokból, most nem a gyarmattartói múltból fakadó kevélység, hanem a szelídség ideje van itt


- fogalmazott a miniszterelnök, aki brit titkosszolgálattal kapcsolatos jelentésre is hivatkozott, ami szerint tíz évre előre terveznek. Orbán Viktor azt mondta, mi most a keleti oltások miatt fázisokkal előbb járunk a vakcinabeszerzésben, oltások tekintetében.

A britek elemzéséből is az tűnik ki, hogy a gazdasági, tudományos fejlesztések nyugatról keletre fog eltolódni. A britek jók a hasonló elemzések készítésében, így már ők is arra készülnek, hogy erre a változásra készen álljanak. Ez lefordítva a vakcinák nyelvére: a keleti vakcinák is hatékonyak, minél többet kell beszerezni belőle.

Oltásellenes kampány

Az oltásellenes kampány szerinte bűn, mert akit lebeszélnek arról, hogy felvegye az oltást, meghalhat. Ezért valakinek a lelkiismeretével el kell számolni. Arra kér mindenkit, ha ő maga nem akar oltást, ne lépje át azt a határvonalat, hogy erről másokat is meg akar győzni. Szerinte egyesek másokat lebeszélnek, mert politikai hasznot remélnek ettől, de közben ő maga meg felveszi a vakcinát. Azt a megközelítést, hogy ha nem oltatnak, több lesz a halott, ez meggyengíti a kormányt, és akkor a baloldal visszakerül a hatalomba, egyértelműen elsöpörte a nép érzése.

Szerinte létezik az a politikai hagyomány, hogy egyesek mindig támaszkodni akarnak valakire, akár más országokra. Ő viszont azt a hagyományt követi, hogy mindenki a saját szempontjai szerint jár el, ez a világ rendje, Orbán nem javasolja, hogy kövessük valamelyik erőcsoportot, szerinte az a fontos, hogy védjük meg a saját világunkat, ahol otthonosan érezzük magunkat, és ha valaki ránk akar erőltetni valamit, ami nekünk nem tetszik, azt hárítsuk el. A magyar világot a magyaroknak kell berendezniük - hangsúlyozta. Ez a két irányzat mindig is jelen volt a magyar politikában, ezt a magyaroknak is mérlegelni kell, mikor döntenek.

A kérdés foglalkoztatja őt is. De ő külön kezeli, hogy a 65 év felettiek közül 250 fölötti van már csak, aki nem kapta meg az oltást. Még kell egy kampányt csinálni, hogy regisztráljanak - mondta a miniszterelnök arra, hogy már több mint 2 millió 600 ezren regisztráltak oltásra.

Szerinte lesz egy olyan pont, ami “átbillenést” jelent, amikor már több lesz a vakcinánk, mint a regisztráltak száma.

👉 Egy héten belül döntenek arról, hogy a 16-18 év közötti fiatalokat is elkezdik oltani a Pfizer vakcinával


- jelentette be Orbán Viktor

Ha elérik a 3,5 millió beoltottat, akkor lesznek kedvezmények a beoltottak számára a szállodáknál és a kulturális eseményeknél.

Nem diktatúrában élünk - reagált arra a kérdésre, hogy kötelezővé kellene-e tenni a vakcinát, mint az az ellenzéki oldalon felmerült. Orbán szerint a magyarok a szabadságra "nagyon kényesek". Sokan vannak, akik jobban tudják, mint a kormány, mit kellene csinálni, ez benne van a genetikánkban. Ha valamiről úgy érezzük, hogy jó, de rá akarnak bennünket szorítani, az nem tetszik - szerinte a kötelező oltás a felnőttek esetében nálunk nem járható út.

Salvini-Morawiecki-Orbán találkozó

Orbán Viktor a tegapi Salvini, Morawieczki találkozózóról azt mondta, Európa jövőjével foglalkoztak. Salvinit hősnek tekinti - mondta a miniszterelnök most is, hiszen ahogy ő szárazföldön, a volt belügyminiszter Salvini a tengeren állította meg a migrációt. Az ember nem hisz a szemének, hogy emiatt bíróság elé állítják - hangzott el.

A miniszterelnök a tegnapi csúcsról azt mondta, a legfontosabb oka az volt a találkozónak, hogy úgy érzik, a korábbi hagyományos kereszténydemokrata pártcsalád, az Európai Néppárt hosszú távra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett, úgy, hogy az európai baloldal programja valósul meg az együttműködésük során, a hagyományos értékeket pedig feladják. Az Európai Néppárt elfogadta az “LMBTQ-őrületet”, a föderális Európát képzel el, és az illegális migrációt nem, de magát a migrációt jónak tartja.

👉 “Kell haza, nemzet, kereszténység, család”


- jelentette ki Orbán Viktor, és mint mondta, van több százezer ember, aki nemzetállamban, családban gondolkodik, de európai képviselet nélkül maradtak. Ezen dolgoznak Salvinivel és Morawieczkivel - akikkel minden fontos kérdésben, a nagy ügyekben egyet tudnak érteni, akkor is, ha véleménykülönbségek lehetnek - mondta a miniszterelnök.

Vasárnap eljön a feltámadás

A miniszterelnök szerint nagy elismeréssel figyeli az egész ország azt a hősies küzdelmet, ami a kórházakban és rendelőkben folyik. Szerinte ők a mi hőseink, akik segítenek abban, hogy sok millió ember megmeneküljön. Húsvét van, de a gondolataink gyakran lesznek az orvosokon, ápolónőkön. "Mi is dolgozunk" - mondta Orbán, szerinte az oltás nem áll meg hétvégén sem. Ez most egy ilyen húsvét, egyesektől több erőfeszítést igényel, ezt tiszteletben kell tartani, nem szabad az oltás ellen beszélni - mondta.

Úgy fogalmazott:

👉 nagypéntek az elcsendesedés napja, de vasárnap eljön a feltámadás, akkor gondolhatunk arra, hogy lesz "magyar feltámadás" is.


A miniszterelnök minden hallgatónak szép húsvétot kívánt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések