A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília: A harmadik fázis platóját talán már elértük


Jövő héten érkezik Magyarországra a Janssen egydózisú vakcinája – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.


Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy csütörtökre 4814 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 beteg, így az elhunytak száma 22 681 fő. Kórházban 11 663 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1337-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 2 608 084 fő, közülük 1 077 947 fő már a második oltást is megkapta.

👉 Már a magyar lakosság 26 százaléka megkapta legalább az első oltását. Továbbra is ötféle vakcinával oltunk, és további gyártókkal folytatunk tárgyalásokat. A Janssen egydózisú vakcinájából jövő héten 28 800 adag érkezik Magyarországra. A mai napon éppen az uniós átlag kétszeresét érte el a beoltottság


– mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban felidézte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 7-én kimondta, hogy a tromboembóliás vérrögképződés és a vakcina között fennállhat kapcsolat, azonban ez még nem biztos, további vizsgálatokra van szükség. Hozzátette: az EMA továbbra is ajánlja az AstraZeneca vakcináját, amelynek hatásait, mellékhatásait Magyarországon is vizsgálták az illetékes hatóságok.

👉 A magyar adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyűjti és összesíti. A vizsgálatokból megállapítható, hogy Magyarországon nem találtak többlet trombózisos megbetegedést, sőt a járvány előtti időszakban sokkal több trombózisos eset volt, mint a járvány megkezdődése, vagyis 2020 óta


– mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos ismertette, hogy a járványügyi adatok szerint a megelőző héthez képest 11 725-tel csökkent az új megbetegedések száma, az új fertőzöttek átlagéletkora pedig 46 év. A fertőzöttek száma legjelentősebben Vas megyében csökkent, de Budapesten is jelentős csökkenés történt. Baranyában, a Jászságban és Zalában növekedett a fertőzöttség, miközben a fővárosban 27 százalékos visszaesést mértek egy hét alatt.

👉 Úgy tűnik, a harmadik fázis platóját talán már elértük, vagy a napokban el fogjuk érni


– összegezte a tiszti főorvos. Müller Cecília ezután elmondta: a mai napon egy szörnyű, tragikus hírt is közölnie kell, miszerint meghalt egy nyolc hónapos csecsemő is. Halálát az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint nem koronavírus, hanem meningococcusfertőzés következtében bekövetkezett vérmérgezés okozta.

👉 Csecsemők esetében ez a kórkép több szervben is megjelenik, és nagyon gyors lefolyású. Ő azért került fel az elhunytak listájára, mert kimutatták nála a koronavírust, de tünetei nem voltak, és halálát nem is ez okozta. Magyarországon aki a halálakor koronavírus-fertőzött volt, azt feltüntetjük a listán, a halál okától függetlenül. Gyermek Magyarországon a vírusnak még nem esett áldozatul


– mondta Müller Cecília. Rámutatott: az eset megjelenik majd a koronavírussal foglalkozó központi tájékoztató oldal statisztikájában, de a csecsemő halálát nem a koronavírus idézte elő. A tiszti főorvos részvétét fejezte ki a kisgyermek családjának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések