A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i nyitására


A középiskolák május 10-én térnek vissza a jelenléti oktatásra, és tavalyhoz hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgákat tartanak majd


Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i nyitására – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Az érettségi vizsgák tavalyhoz hasonlóan csak írásban zajlanak majd, az előrehozott vizsgákat azonban megtartják.

– A járványügyi helyzet javulásának, a sikeres oltási kampánynak köszönhetően, a hárommilliós átoltottsághoz közelítve az óvodák és az iskolák újranyitása napirenden van, amely a jogszabály alapján április 19-én léphet életbe – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

👉 – Minden készen áll az április 19-i nyitásra


– jelentette ki az államtitkár.

– Annak érdekében, hogy az óvodák és az iskolák újranyitása megtörténhessen, zajlik a pedagógusok soron kívüli oltása, már több mint százezer kolléga oltása megtörtént, további százezer fő oltása pedig tegnapi, ma és holnap történik meg – fogalmazott a pedagógus végzettségű állami vezető.

Az államtitkár elmondta, az operatív törzs az érettségik lebonyolításának a kérdéskörével és lehetőségeivel is foglalkozott. Az egyik döntés, hogy

👉 az érettségi vizsgák minél biztonságosabb lebonyolításáért a 9–12-ik évfolyamokon csak május 10-én állnak vissza a jelenléti oktatásra.


Az érettségi szempontjából fontos kiscsoportos konzultációkat továbbra is megtarthatják az intézmények.

Újabb fontos döntés, hogy az érettségit a már tavaly tavasszal sikeresen alkalmazott módszer alapján szervezik meg, azaz

👉 főszabály szerint csak az írásbeli vizsgákat tartják meg, a szóbeli és gyakorlati vizsgák elmaradnak.


A tavalyi gyakorlattól eltérően azonban az előrehozott vizsgákat megtartják, több mint 110 ezer érettségizőre számítanak. Maruzsa Zoltán elmondta, a részletszabályok hamarosan megjelennek, ezek közé tartozik, hogy meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgákat azokból a tárgyakból, amelyek csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek. Bármely vizsgatárgy esetében, ha az érintett írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de a 25 százalékot nem érte el, tehet szóbeli vizsgát.
a Tavalyihoz hasonló gyakorlat

– Testnevelés tárgyból szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozottabb fertőzési kockázatot jelenthetnek.

👉 Az érettségi vizsga idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy mégsem vizsgázik, az a befizetett vizsgadíjat szeptember 30-ig visszaigényelheti.


Tavaly egyébként az érettségizők mindössze kettő százaléka nem vizsgázott – tájékoztatott az államtitkár, aki minden érintettet arra biztatott, hogy vizsgázzon le, mivel az érettségik idén is biztonságosan megszervezhetőek.

Az egészségvédelmi intézkedéseket szintén a tavalyi modell szerint biztosítják,

👉 a vizsgák lebonyolítása során be kell tartani az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott egészségvédelmi intézkedéseket.


– Egy helyiségben tíz fő tartózkodhat, a fertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés, a távolságtartás szabályait a tavalyinak megfelelően alkalmazzuk az idei érettségiknél is. Azok a pedagógusok, akik az első oltásukat úgy kapták meg, hogy a második oltásra való behívásuk éppen ezekre a napokra esne, arra számítsanak, hogy ezek a behívások a hétvégére lesznek majd ütemezve – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Maruzsa Zoltán megköszönte minden pedagógusnak, iskolai és óvodai, köznevelésben és szakképzésben dolgozó kollégának a digitális oktatásban nyújtott szakmai teljesítményét, az oltásban való fegyelmezett részvételt, és a továbbiakban is felelős magatartást kért. – Ahogy tavaly is, idén is részt veszek az írásbeli vizsgán való felügyelésben – zárta mondandóját Maruzsa Zoltán.

Galgóczy Ágnes ismertette az elmúlt huszonnégy óra járványügyi adatait. – Tegnap 7325 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel a számmal a járvány kezdete óta 705 815 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma – számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője. Elhunyt 285, többségében idős, krónikus beteg, ezzel 22 966 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 11 363 fő szorul kórházi kezelésre, és 1364-en vannak lélegeztetőgépen.

Már hatféle vakcinával oltanak

Galgóczy Ágnes elmondta, az oltási program ütemezetten halad Magyarországon, már több mint 2 millió 600 ezer honfitársunk kapta meg a védőoltást, és 1 millió 126 ezren már a második részoltást is megkapták.

👉 – Hazánkban a lakossághoz mért átoltottság 26,7 százalék, amellyel másodikok vagyunk az európai uniós ranglistán, az Európai Unió egészének mindössze 13,8 százalékos az átlagos átoltottsága.


Magyarországon a jövő héttől már hatféle oltóanyag válik elérhetővé. Nem szabad különbséget tenni a védőoltások között, akit hívnak, az éljen a vakcináció lehetőségével, hiszen csak a védőoltásokkal, illetve a járványügyi szabályok betartásával lehet a járványt megfékezni – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Közölte: a regisztrált idősek közel kilencven százaléka már részesült védőoltásban, de az ő részükről is nagyon fontos a járványügyi szabályok betartása. A háziorvosok a praxisukba tartozó regisztráltak teljes listáját megkapják, ők választhatják ki ebből a listából, hogy kik azok, akiket az oltópontokra irányítanak, illetve saját praxisukban részesítenek védőoltásban.

👉 Az oltások leggyakoribb mellékhatásai a fájdalom, duzzanat az oltás helyén, fáradtság, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalmak, valamint a láz.


Nagyon ritkán nyirokcsomó-duzzanat, rossz közérzet és végtagfájdalom jelentkezik. Több mint négymillióan regisztráltak eddig az oltásra, Galgóczy Ágnes kérte, hogy aki ezt még nem tette meg, regisztráljon.

Fegyelmezettek a magyar emberek

– Tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a rendőrök 615 személlyel szemben intézkedtek, 164 személlyel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 285 személy részére helyszíni bírságot, 153 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek – tájékoztatott Kiss Róbert rendőr alezredes. Elmondta, hogy a tömegközlekedési eszközökre és a várakozóhelyekre vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 13 személlyel szemben intézkedtek, az üzletekben nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Tegnap 173 rendőri intézkedést végeztek a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályokra és csoportosulásokra, gyülekezésre vonatkozó szabályok megszegése miatt. A korridorokon ötven rendőri intézkedés történt. Jelenleg 46 755-en vannak hatósági házi karanténban, tegnap 5825 házi karantént rendeltek el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések