A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mérgezésből felgyógyult rétisast engedtek szabadon a Hortobágyi Madárparkban


A fiatal tojó gyógykezelése több mint egy évig tartott, de most van esélye, hogy párt találjon és fészket rakjon. A rétisas Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint, mégis sok példány kerül a madárkórházba szándékos mérgezés miatt.


Tiltakozott az utolsó vizsgálat ellen a fiatal rétitsas, ez is mutatta, hogy már egészséges: 2019 decemberének végén került a fokozottan védett ragadozó a Hortobágyi Madárkórházba súlyos mérgezési tünetekkel.

- Földes és Berettyóújfalu között volt a Keleti-híd után, lógatta a fejét egy korláton. Egy arra járó ember megtalálta, telefonált a madárkórháznak, én meg érte mentem – mesélte Vámos Péter önkéntes madármentő.

A gyors beavatkozásnak köszönhető, hogy a rétisas nem pusztult el. Több hónapig kapott szteroidokat és vitaminokat, most pedig gyűrűt, amely segíti majd nyomon követni további útját.

Magyarországon alig 300 pár rétisas fészkel csak, hozzájuk csatlakozhat a meggyógyult tojó.

A Hortobágyi Madárparkba évente több rétisas kerül szándékos mérgezés miatt. A gazdák általában rókák számára teszik ki illegálisan a mérgezett húst.

- Ha egy sast találnak, ami mérgezett, legalább 20-30 egerészölyv, még egyszer ennyi varjú és még ki tudja hány más egyéb van amellett az egy-két róka mellett, amit sikerült elérni, hangsúlyozom illegálisan. Természetkárosítás, méreggel való visszaélés – mutatott rá Déri János, a Hortobágyi Madárpark vezetője.

Ezekért és állatkínzásért akár több éves börtönt is kaphat a mérgezett húst kihelyező.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések