A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Madrid az illegális bulik fővárosa lett


Felelősségre vonhatják a madridi rendőröket, amiért betörtek két illegális buliba, hogy igazoltassák a résztvevőket. Többen úgy vélik: megszegték az otthon sérthetetlenségére vonatkozó törvényt. Külföldi fiatalok hónapok óta menekülnek a spanyol fővárosba a járvány miatt bevezetett korlátozások elől.


„Mondják az azonosító számukat, nevüket! Nincs joguk betörni ide!” – hangzik el azon a felvételen, melyen madridi rendőrök próbálnak bejutni egy illegálisan megrendezett házibuliba. A felvételen szereplő spanyol nő perceken keresztül nem tesz eleget a felszólításnak, helyette jogai felsorolásával próbálja visszavonulásra késztetni az egyenruhásokat. A rendőrök az azonosításuk után végül betörték az ajtót, és igazoltatták a bent lévő, 14 külföldi és spanyol fiatalt, akik egyetlen egészségügyi előírást sem tartottak be. Néhányat közülük le is tartóztattak engedetlenség miatt. Másnap hasonló eset történt szintén Madridban, a rendőröknek ott is erőszakkal kellett behatolnia az érintett lakásba.

Az események óriási port kavartak. Felvetődött ugyanis a kérdés, hogy a hatóság embereinek volt-e joguk ahhoz, hogy betörjenek az érintett magánlakásokba. A spanyol törvények értelmében ezzel megszegték az otthon sérthetetlenségéről szóló törvényt, így a történteket kivizsgálják. Az első bírósági jelentés szerint a közzétett videón szereplő eset nem volt törvénytelen, a letartóztatott fiatalokat védő ügyvéd azonban illegális cselekedet miatt büntetőeljárást indítványozott a rendőrök ellen. A második igazoltatás körülményeit még vizsgálják.

A belügyminisztérium és a rendőrség azzal védekezik, hogy az érintett ingatlanok turisztikai szállásként vannak bejelentve, nem magánlakásként, másrészt a bűncselekményt elkövetőkkel szemben bármikor intézkedhetnek, főleg ha azok a rendőrség felszólítását megtagadják. Jelentésükben hozzáfűzték azt is, hogy a jogsértést az érintettek „kirívó módon” követték el. Emellett a közegészség védelme érdekében cselekedtek, melyre március közepén felszólítást kaptak a belügyminisztériumtól. Arról nem is beszélve, hogy a környékbeliek nyugalmát is védték, akiktől a bejelentéseket kapták.

👉 A madridi rendőrség az elmúlt hétvégén negyven embert tartóztatott le, és ezer feljelentést tett összesen háromszázötven illegális buli miatt.


Spanyolországon belül példátlan, ami Madridban történik: nincs még egy olyan város, ahol a rendőrségnek ennyi illegális fiesztán kellene intézkednie, még a buliparadicsomnak számító szigeteken sem fordul elő hasonló. Madrid ezzel szemben nem tudja kontroll alatt tartani a fiatalokat, akik a szinte korlátozásmentes éjszakai élet miatt szállták meg a várost. A központ szerint az Isabel Díaz Ayuso vezette fővárosi önkormányzat az „európai lerészegedés színterévé tette Madridot”. A régióvezető szerint ez nem igaz, a problémát nem ők generálták, hanem a kormány, amely megfelelő közúti és reptéri kontroll nélkül engedi be a külföldről érkezőket, miközben a belföldön élők tavaly október óta nem mozoghatnak szabadon az országban a régiós határlezárások miatt.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések