A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lopott autókat is találtak a határainkat védő rendőrök


Az idei év 14. hetének illegális migrációval kapcsolatos adatai valamivel csökkentek a húsvét hétvégéjén tapasztalt migrációs nyomás számaihoz képest. Az előző héten 1928 határsértéssel kapcsolatos jogsértésben intézkedtek a rendőrök, április 5–12. között viszont csak 1686 esetben került jegyzőkönyvekbe illegális bevándorláshoz köthető jelentés.


A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség déli határainkat védő alakulatainak katonái az ideiglenes biztonsági határzár (IBH) zónájában 907 esetben akadályozták meg, hogy migránsok átjuthassanak a műszaki zár kerítésén, a határt védő fegyveresek visszafordították Szerbia felé a próbálkozókat. 736 illegális bevándorlónak sikerült bejutnia a zöldhatáron át, illetve a műszaki zár megkerülésével magyar területre, őket az államhatár közelében és a mélységi ellenőrző pontokon tartóztatták fel és fogták el a határrendészek. Kihallgatásuk után a jogsértőket kiutasították Magyarországról. Illegális bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt az elmúlt hét nap során 43 esetben indult büntetőeljárás, zömében embercsempészés, illetve az abban történő segítségnyújtás miatt.

A közúti határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő rendőrök az elmúlt napokban több olyan, nagy értékű személygépkocsit is lefoglaltak, melyeket Európa nagyvárosiból loptak el és az autók szerepeltek az uniós nemzetközi bűnüldözési adatbázis, a schengeni információs rendszer, a SIS körözései között. Röszkén egy, a német hatóságok által keresett BMW akadt fenn a rostán, a bérelt luxusautót egy hete kellett volna visszavinni a kölcsönzőbe, a sofőr azzal védekezett, nem emlékezett arra, hogy lejárt a szerződése. A röszkei autópályán egy Golf vezetője is a magyar rendőröktől tudta meg, Ausztriában a rendőrök keresik az autóját. A férfi nemrég vásárolta a járművet, legalábbis erről szóló okmányokkal próbálta igazolni azt, hogy semmit nem tud az autó előéletéről. Csengersimánál egy Volkswagent akart Románia felé kicsempészni két férfi, a rendőrök a motorszám ellenőrzése során jöttek rá, hogy az autó lopott, a gyanúsítottakat a körözést elrendelő hatóság kérésére előállították.

Ártándon nem egy autót, hanem annak sofőrjét keresték nemzetközi elfogatóparancs alapján. A 31 éves román férfi ellen két európai uniós tagállam rendőrsége is körözést rendelt el közokirat-hamisítás miatt, a magyar határrendészek az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Iroda utasítására kiadatási őrizetbe vették.

A magyar–szerb határ mellett a horvát és a román határszakaszon is több tucat illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök. Kölked térségében szír és libanoni illegális migránsok futottak bele a mélységi ellenőrzést végző rendőrök ellenőrző pontjába. A bűnügyi felderítés adatai szerint a magyar–román–szerb hármas határon megerősített magyar járőrszolgálat miatt a kerítést megkerülni akaró migránsok, illetve az őket kalauzoló embercsempészek inkább a 175 kilométeres műszaki zár nyugati végénél, a magyar–szerb–horvát hármas határnál próbálkoznak a határsértéssel. Hercegszántó közelében extrém nagyságú a migrációs nyomás. A déli határ Bács-Kiskun megyei szakaszán ráadásul van egy tíz kilométeres rész, ahol a magyar–szerb határt sem védi az IBH. A terepviszonyok és a természetvédelmi területnek számító részen élő erdei vadak mozgása miatt itt nem lehetett semmilyen műszaki akadályt kiépíteni. Itt van a hármas határ is, ezért ezt a szakaszt is nagyobb rendvédelmi erő átcsoportosításával ellenőrzik a határvadászok.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések