A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közel négy év börtönt kapott egy rendőrt fojtogató hajdú-bihari férfi


Az egyenruhást a családtagjai értesítették, mert velük is agresszívan lépett fel.


A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság április 27-én tartott tanácsülést annak a vádlottnak az ügyében, aki megtámadta a vele szemben intézkedő rendőrt egy Hajdú-Bihar megyei településen – ismertette a Debreceni Törvényszék.

A másodfokú bíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és két rendbeli testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2021. január 21-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint az 50 éves férfi megjelent a külön élő felesége lakóhelyén, ahol agresszíven kezdett viselkedni családtagjaival. A család a férfi viselkedése miatt rendőri intézkedést kért. A helyszínre érkező körzeti megbízott igazoltatta a vádlottat, aki többszöri felszólításra sem adta át iratait és trágár kifejezésekkel illette a rendőrt, kiabált, valamint azzal fenyegette, hogy megveri. A férfi az intézkedés során végig támadóan lépett fel, több alkalommal is agresszívan indult a rokonok és a rendőr felé, akit meglökött, majd erősen megszorította a kezét. A rendőr ekkor testi kényszert alkalmazott, ami a férfi ellenállása miatt dulakodássá fajult. Eközben mindketten a földre kerültek, mire a vádlott fojtó fogással szorítani kezdte a rendőr nyakát. A helyszínen tartózkodók az egyenruhás segítségére siettek és lefeszítették a férfi karját a rendőr nyakáról. A vádlott még a bilincselés közben is ellenállt és a földön fekve, nagy erővel megrúgta az egyik segítőt – tudtuk meg a Törvényszék közleményéből.

A másodfokú bíróság rámutatott arra, hogy bár a vádlott a járásbíróságon beismerő nyilatkozatott tett, tárgyaláshoz való jogáról lemondott és őszinte megbánó magatartást tanúsított, azonban a cselekmény elkövetésekor büntetett előéletűnek minősült, továbbá más büntetőeljárás hatálya alatt állt. A vádlott a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét igen kitartó jelleggel, a vele szemben intézkedő rendőrt intézkedésre képtelenné téve követte el, melynek során az annak segítségére kelt személyt is bántalmazta. Ezen felül a hasonló jellegű bűncselekmények mind országosan, mind helyi szinten rendkívüli elszaporodottak. A törvényszék ezért is egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, a letöltendő börtönbüntetés kiszabása szükséges és indokolt a büntetési célok eléréséhez.

A döntés jogerős.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések