A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így járatja le a Szputnyik V-t a nyugati sajtó


Miután Németország hivatalosan is kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett az orosz vakcina beszerzéséről, órákon belül a brüsszeli EUObserver.com közölte a „hírt”, miszerint Oroszországban négy halottja van a Szputnyik V-nek, ám ezt a hatóságok eltitkolják.


Az exkluzív cikk híján van a tényeknek, az csupa feltételezés. A brüsszeli lapok közül mindenesetre nem ez az első, amely – feltehetőleg az uniós intézmények szájízére – aláásná a bizalmat a keleti vakcinákban.

👉 Négyen meghaltak Oroszországban, miután a Szputnyik V orosz oltóanyaggal beoltották őket. Az eseteket az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is komolyan veszi


– adta hírül pénteken a brüsszeli portál, az EUObserver.com az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Rospotrebnadzor belső dokumentumaira hivatkozva. Az uniós berkekben irányadó, lényegében a Politico.eu „kistestvérének” tekinthető lap cikkének további részéből viszont kiderült, hogy az általuk látott dokumentumok tartalmát a Rospotrebnadzor sosem igazolta, sőt azokban mindössze lehetőségként merült fel, hogy a haláleseteknek köze lehet a Szputnyik V-hez. Az oroszok eddig tizenhárom millió embert oltottak be koronavírus ellen, ők három orosz oltóanyagtípus közül kapták meg az első dózist, tehát a négy feltételezett eset önmagában is elenyésző arány. Az EMA birtokában viszont már ott vannak az EUObserver.com által is „látott” papírok: az uniós ügynökség a brüsszeli lap kérdésére közölte, hogy „komolyan veszi” az ügyet. A portál szerint a haláleseteket egyébként amiatt nem lehet tényszerűen visszanyomozni, mert Oroszországban nincs erre szolgáló, nyilvános adatbázis.

Árulkodó, a lejárató cikk alig 36 órával azután jelent meg, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette: Berlin előszerződne az oroszokkal az oltóanyagra, ha már a közös vakcinaszerzéssel megbízott Európai Bizottság (EB) nem mutat nyitottságot erre.

👉 Németország Ausztria, Szlovákia és hazánk után immár a negyedik EU-tagállam, amely az uniós portfólióból hiányzó vakcinaforráshoz nyúlna.


Lapunk is beszámolt róla, hogy az EB a minap sokadszorra megerősítette, hogy a tagállamok saját hatáskörben vásárolhatnak vakcinát Keletről, ám – az oltóanyagok uniós forgalmazásáért felelős uniós gyógyszerügynökséggel egyetemben – továbbra is vonakodik a moszkvai tárgyalásoktól.
A brüsszeli lapok szerint populista a Szputnyik

A politikai szempontok pedig az uniós intézményekhez ezer szállal kapcsolódó nyugati lapokban is visszaköszönnek. Az EUObserver.com szóban forgó cikke előtt a Politico.eu, a Reuters és a Financial Times is közöltek lejárató hangvételű cikkeket az orosz oltóanyagról. A Financial Times – rá hivatkozva itthon pedig a Népszava – még a napokban is arról közölt hírt, hogy az oroszországi vizsgálatokban való részvételre egyszerűen rákényszerítették az embereket. Az uniós gyógyszerügynökség természetesen a Financial Times ezen értesülését is „komolyan veszi”, miközben orosz részről Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója úgy érvelt, hogy

👉 az álhírek célja épp az, hogy az EMA engedélyeztetési folyamatát aláássák.


Utóbbi szempontot mérlegelve talán épp az Európai Bizottsághoz ezer szállal kötődő Politco.eu ment a legmesszebbre: szerintük épp Oroszország nyúl a dezinformációhoz, amikor a Szputnyik V közösségi médiafelületein a saját oltóanyagát reklámozza. – Oroszország koronavírusra adott válaszát éltetik, és közben a Nyugat oltási kampányát bírálják – rótták fel, azzal érvelve, hogy az EU-s szabályok szerint (?) a gyógyszercégek nem is győzködhetnék közvetlenül a fogyasztókat. Az orosz vakcina Twitter-fiókja a Politico.eu szerint „populista”, ám mégis több alkalommal rántotta le a leplet az igazságról, miszerint

👉 az EU-s közös beszerzésen kívül is gondolkodó országok sikeresebb oltási kampányt folytatnak.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések