A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hókotrókat vetettek be a nagy havazás miatt a Dunántúlon


Bakonybélben esett a legtöbb hó, itt 33 centiméteres hóvastagságot mértek. A Mecsekben a nagy mennyiségű hó miatt balesetvélyesek az erdei utak.


A szeszélyes április nem hazudtolta meg önmagát: az április 13-án kezdődött és 14-én tetőző hóesés következtében sok magasabban fekvő területen lett havas a táj.

👉 Méréseik alapján a legmagasabb hóréteg a Veszprém megyei Bakonybélen alakult ki, ott 33 centiméteres hóvastagságot mértek a meteorológusok


– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

A meteorológiai szolgálat honlapján található térkép szerint a keleti országrészben Kékestetőn van a legvastagabb, 14 centiméteres hótakaró. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten alakult még ki nagyobb hóréteg, ott 8 centimétert mértek.

Nyugat-Magyarországon több településen is kialakult vastagabb hótakaró. Bakonybél mellett a szintén Veszprém megyei Zircen és Hárskúton van a legnagyobb hó, mindkét településen 25 centiméteres vastagságot rögzítettek.

Úrkúton 15, a Komárom-Esztergom megyei Csatkán 14, Győr-Moson-Sopron megyében, Sopron brennbergbányai mérőállomáson 10 centiméteres hótakarót jeleztek.

👉 A Mecsekben késő délutánig még kitarthat a havazás, így ott 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat. A Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny és a Mátra térségében napközben 500 méter felett még pár centiméter hó valószínű


– írták az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben.

Veszélyek a Mecsekben

A mecseki erdei utak balesetveszélyessé váltak a hegységben lehullott nagy mennyiségű hó miatt – közölte a Mecsekerdő Zrt. szerdán az MTI-vel.

Közleményükben arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy a fák frissen kifakadt lombja, ágai a nedves hó súlya alatt megtörhetnek, továbbá a széllökések hatására akár egész fák is kifordulhatnak a földből a felázott talaj miatt.

Az erdőgazdaság szakemberei folyamatosan figyelik a séta- és turistautakat, erdészeti utakat, és szükség esetén intézkednek a megtisztításukról – írták.

Arra kérik a kirándulókat és a környéken lakókat, hogy a balesetek elkerüléséért egyelőre ne menjenek az erdőbe.


Éjszaka az Északi-középhegységben várható további gyenge havazás, illetve északkeleten és a Tiszántúl északi részén is lehet az eső mellett havas eső, hó, de megmaradó hó nem valószínű.

👉 Csütörtökön napközben a záporosabb csapadékgócokból csak a hegyvidéki területek legmagasabb részeire korlátozódóan maradhat meg kevés hó


– tették hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések