A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatvanszázalékos urándúsítással válaszol Irán a támadásra


Irán azért kezdett az urán hatvanszázalékos dúsításába, hogy így válaszoljon a natanzi nukleáris létesítmény elleni szabotázsakcióra – jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban közvetített beszédében, amelyben az incidenst összekapcsolta a Bécsben, a világhatalmakkal az atomalkuról folyó tárgyalásokkal.


A politikus beszédében azt mondta, a Natanzban lévő, megrongált első generációs centrifugákat korszerűbbekre cserélik, amelyek sokkal nagyobb léptékben és gyorsabban termelnek. Kifejtette: egyesek azt akarhatták, hogy Irán üres kézzel menjen a tárgyalásokra, de mint mondta, „kezünk tele van”. A hatvanszázalékos urándúsítás válasz „az elkövetett gonoszságokra”.

Teherán kedden bejelentette, hogy az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt válaszul a hétvégi natanzi támadásra – amelyet feltehetőleg Izrael követett el –, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe. Róháni most azt is mondta, Irán elég erős ahhoz, hogy tárgyaljon Washingtonnal. Hangoztatta egyben, az Egyesült Államoknak vissza kellene térnie a 2015-ös feltételekhez, amikor is aláírták az atomalkut.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségei teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

A múlt héten Bécsben tartották az iráni vegyes bizottság és a közös átfogó cselekvési tervet (JCPOA) aláíró államok – Irán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Németország – idei első találkozóját. A politikai igazgatók szintjén rendezett megbeszélés résztvevői megvitatták azokat a kérdéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszatérjenek a nukleáris megállapodás rendelkezéseinek teljes körű betartásához. A találkozó célja volt meghatározni a két szakértői csoport további munkájának feladatait: az Irán elleni amerikai szankciók megszüntetésével és Teherán nukleáris területen tett kötelezettségvállalásainak végrehajtásával kapcsolatban.

Irán kitart amellett, hogy nukleáris programja békés célú. A nukleáris fegyverekhez kilencvenszázalékos dúsítású urán szükséges. A húsz százalékról kilencven százalékra való ugrás szakértők szerint könnyen teljesíthető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések