A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fokozatosan megkezdődik az újranyitás


Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására, az intézményeket fertőtlenítették, a pedagógusokat folyamatosan oltják. A középiskolai oktatás csak az érettségi vizsgák lezárultával kezdődik meg. Az biztos, hogy a labdarúgó EB kezdetére mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Ezt megelőzően, előreláthatóan április második felében kinyithatnak a mozik, kávézók, amelyek védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak.


Orbán Viktor kormányfő pénteki tájékoztatása szerint április 19-re elérjük a három és fél millió beoltottat, így meg lehet tenni a következő lépéseket. A védettségi igazolvánnyal majd újra lehet moziba, koncertre, szállodába menni, a közösségi események elérhetők lesznek számunkra, de erre még kicsit várni kell.

Az általános iskolák és az óvodák április 19-én nyitnak újra, a fertőtlenítés minden intézményben lezajlott. Maruzsa Zoltán az oktatásért felelős államtitkár jelezte, hogy az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9–12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás. Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban. Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak.

Az érettségi idén sem kötelező: aki mégsem akar vizsgázni, szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat. Érdekes adat, hogy tavaly csupán az érintettek két százaléka nem érettségizett végül. Az érettségik biztonságos lebonyolítását biztosítja a kormány: a tavalyi gyakorlatnak megfelelően fertőtlenítenek, mérik a testhőmérsékletet, valamint figyelnek a távolságtartásra. A pedagógusok oltása zajlik, százezren már megkapták a vakcinát.

Ami az oltási számokat illeti: júniusra hétmillió magyar beoltásához elegendő vakcina lesz hazánkban, ám csupán eddig négymillióan regisztráltak. A hárommillió beoltottat hamarosan elérjük, a négymilliót május elejére.

Április 19-ig betartandó szabályok

👉 A jelenlegi szabályok szerint a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakban van érvényben. Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
👉 Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Az új szabályozás szerint átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben.
👉 A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűntek, így kinyithattak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
👉 Változatlanok maradtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani.
👉 A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
👉 A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések