A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bezzegsvédország: Malmöben titok, milyen vakcinával oltanak


A jogállamiság egyik fellegvárában az emberek homályban tartásával biztosítják az oltási program sikerét. Ilyenkor miért nem óbégat az Európai Bizottságból senki?! – teszi fel a kérdést a 888.hu cikkírója.


A koronavírusjárvány tavaly év eleji kirobbanása idején a fél világ azt találgatta, sikeres lesz-e a különutas „svéd modell” vagy a világon mindenütt máshol szigorításokkal életet védeni igyekvő védekezési taktika válik-e be hosszú távon – olvasható a 888.hu oldalán.

👉 A svéd járványügyi védekezés ugyanis hónapokig kimerült abban, hogy ajánlásokat fogalmaztak meg a lakosság számára, korlátozásokat egyáltalán nem vezettek be.


Mindezzel odáig jutottak, hogy már 2020 májusára elérte a járvány halálos áldozatainak száma a négyezret és a védekezés irányítója, Anders Tegnell elismerte: nem számítottak ennyi halottra.
 
👉 Most újabb furcsa körülményre derült fény a „különutas” Svédországban: az oltásra jelentkezők nem tudhatják meg, hogy milyen típusú vakcinát kapnak majd, amikor elmennek az oltópontra


– számolt be róla a TV4.

A csatornának telefonon nyilatkozott Christoffer Berg, a Malmöt is magába foglaló Skåne megyében több helyütt is oltópontot üzemeltető Doktor24 nevű egészségügyi ellátó cég értékesítési és marketing menedzsere.

Berg elárulta, hogy

👉 szóbeli utasításban megtiltották nekik, hogy az oltásra jelentkezőket előzetesen tájékoztassák arról, milyen típusú vakcinát kapnak,


ha elmennek oltakozni. Berg megfogalmazása szerint:

👉 csak akkor árulják el az embereknek, hogy mit döfnek beléjük, „amikor szembenéznek a fecskendővel”.


A szóban kiadott utasítást a megyei védekezésirányító központ igazgatója, Magnus Thyberg is megerősítette a Dagens Industri nevű gazdasági napilapnak.

Azzal magyarázta a demokratikusnak és transzparensnek kicsit sem tűnő intézkedést, hogy

👉 ők maguk sem tudják pontosan, hogy milyen vakcina jut majd az éppen beérkező oltakozóknak.


Az országban ugyanis nem egységes az oltási gyakorlat, a különböző régiók más-más stratégiát alkalmazhatnak, de az biztos, hogy márciusban felfüggesztették az AstraZeneca vakcinák beadását, mert 10 beoltottnál jelentkezett vérrögképződés, így jelenleg mindössze két különböző típusú – a Pfizer-BioNTech és a Moderna által gyártott – oltóanyagot használnak.

Az emberek ki is akadtak. Még februárban írta meg az oldal, hogy a fenyegetések növekvő száma miatt rendőri védelemben kellett részesíteni a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre jelentős befolyással bíró svéd Közegészségügyi Intézet több munkatársát is.

👉 A 10 milliós lakosságú Svédországban meglehetősen lassan, az uniós átlagtól is elmaradó ütemben halad az oltási program.


Az eredeti oltási terv szerint június végéig beoltották volna a teljes felnőtt lakosságot, de mivel eddig mindösszesen 1,8 millió ember kapta meg az első vakcinát, ebben már a védekezés irányítói sem biztosak – derül ki a cikkből.

Sőt: ott tartanak, hogy

👉 egyáltalán nem garantálható, hogy április végéig képesek lesznek beoltani a 70 év feletti svéd állampolgárokat.


Éppen ezért jutott el odáig mostanra a svéd kormány, hogy tárgyalásokba kezdtek Oroszországgal Szputnyik V vakcinabeszerzésről, miközben a magyar jogállamiságot előszeretettel kritizáló Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfő által vezetett kormány még mindig azt hangsúlyozza, hogy

👉 addig nem fogják használni, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezi az orosz vakcina használatát az európai tagállamok számára.


Ugye, ismerős ez a szöveg?! Igen, a magyar ellenzék is ezzel tömte az emberek fejét, miközben Svédország példája jól mutatja, hol tartanánk, ha arra vártunk volna, hogy Brüsszel reagáljon az európai járványhelyzetre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések