A megszorító intézkedések és lezárások egyre komolyabb társadalmi feszültséget okoznak Olaszországban. Kedd délután Rómában, Nápolyban, Bariban és Milánóban tüntettek vállalkozók, kereskedők, a turizmus, valamint a vendéglátószektor dolgozói. 

A felvonulók munkát és szabadságot követeltek. – Mindenkinek jogában áll a méltó életvitelt biztosító foglalkozás űzése. A megszorító intézkedések végeláthatatlan zár alá helyzeték az országot, megbénítva számos szektor munkavégzését – sérelmezték a tüntetők.

A békés tiltakozások végül erőszakos összecsapásba torkoltak és többen megsebesültek. A rendfenntartók és a tüntetők között összetűzés volt Rómában a képviselőháznak otthont adó Palazzo Montecitorio előtti téren. A feltehetően kifejezetten ezért érkező és a tüntetők közé vegyülő szélsőséges csoportok füstbombákat és üvegeket dobáltak. 

A sajtó a feszültség levezetéseként értékeli az eseményeket, mondván: az állampolgárok elvárásaira, segélykiáltására a politika néma tehetetlensége a válasz. Az elszabadult indulatok, valamint a reményvesztettség egyre nagyobb.

– Érthető az érintett szektorok elégedetlensége, a kormánynak kötelessége figyelmet fordítania rájuk – nyilatkozta az események kapcsán Luciana Lamorgese belügyminiszter. Szolidaritását fejezte ki két megsebesült rendőrnek, majd elítélte a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakos cselekedeteket. A milánói megmozdulásokra reagált Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója is. „Nem ijedség, hanem aggodalom tölt el.

A hasonló megnyilvánulások az elkeseredés jelei, a munkahelyek elvesztése, valamint a jövőre vonatkozó biztos kapaszkodók hiánya drámai helyzetet idézett elő” – nyilatkozta Fontana, hangsúlyozva, hogy a szenvedők megértést érdemelnek.