A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Iszlám Állam hóhéra is az Eurojust miatt bukott le


Hazánk 2004 óta tagja az EU igazságügyi együttműködési egységének


Bemutatjuk az Eurojust szervezetét, amely segíti és gyorsítja az uniós tagállamok illetékes hatóságai között a nyomozati és büntetőeljárásokat, kiváltképp a kölcsönös nemzetközi jogsegély és a kiadatási kérelmek teljesítésének megkönnyítése, valamint közös nyomozócsoportok révén.

A hazai baloldal rendre azzal támadja a magyar igazságszolgáltatást, elsősorban a Polt Péter vezette ügyészi szervezetet, hogy nem működik együtt az Európai Unió igazságszolgáltatásával. Néhány napja markáns választ adott a legfőbb ügyész a fanyalgóknak, amikor munkamegállapodást kötött a Legfőbb Ügyészség nevében az Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjével. Az ellenzék elhallgatja, hogy hazánk 2004 óta tagja az Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egysége, angol rövidítéssel: az Eurojust nevű szervezetnek, amelynek hágai központjában jelenleg is dolgozik magyar nemzeti tag, Venczl László főosztályvezető-helyettes ügyész.

A nemzeti tagok ügyészek. Az Eurojust az EU-tagállamok hatóságai közötti igazságügyi együttműködést segíti elő. Tóth Zsanett, a Legfőbb Ügyészség mb. főosztályvezető-helyettese és Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze – utóbbi ugyanott szóvivő is – az Eurojust magyar képviseleténél dolgoztak korábban Hágában. Az Eurojust legutóbb március végén került be a hazai hírekbe, amikor egy nemzetközi nyomozócsoport a magyar nyomozókkal az élen leplezett le egy nemzetközi, szervezett gyógyszerhamisító bandát. Egy zsámbéki, szoba-konyhás házban gyártották szakmányban 2019-től a pszichotróp anyagnak számító, nálunk csak receptre kapható altató-nyugtató gyógyszert, amit a skandináv országokban terjesztettek. A sikeres leleplezés a gyors, azonnali reagálásnak, információáramlásnak és közös nyomozásnak volt köszönhető.

Hogyan is működnek együtt az ­uniós tagállamok az igazságügy területén? Venczl László ügyész szerint képzeljük el azt az esetet, hogy Olaszországban német és francia nyaralóktól üzletszerű mennyiségben ellopott luxusautó­kat adnak el Magyarországon és Romániában hamis papírokkal. Ilyenkor két vagy több tagállam érintett egy ügyben, és mindegyik csak akkor tud eredményesen nyomozni, az elkövetőket bíróság elé állítani és a vagyont visszaszerezni, ha már a nyomozás során elkezdik a felek az együttműködést. Az Eurojust alapszabálya lehetőséget ad a közös nyomozócsoport felállítására is, amelyet szakértőkkel együtt a szervezet finanszíroz.

A gyorsaságra legjobb példa az Iszlám Állam hóhérának, Hasszán Farhudnak az azonosítása volt. Az azóta életfogytiglani fegyházra ítélt terrorista embercsempészként bukott le Budapesten, és elfogása másnapján az Eurojust már megküldte róla a belga hatóságoktól kapott információkat, amelyek alapján azonnal le is tartóztatta a bíró.

A Hableány katasztrófája utáni napokban az Eurojust küldte meg a nyomozóknak azt az információt, hogy a budapesti tragédiát okozó Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij néhány hónappal korábban a Viking Idun másodkapitányaként részese volt egy hasonló ütközésnek Hollandiában. Furcsa egyezés, hogy akkor ott az Idun szintén ukrán kapitánya ugyanaz volt, akit most a Hableány-katasztrófa miatt cserbenhagyással gyanúsítanak.

Ugyancsak az Eurojust-együttműködésnek volt köszönhető a csantavéri szerb–magyar, a balkáni drogmaffia bérgyilkosa, Dér Csaba prágai elfogása, majd a magyar hatóságoknak történő kiadása. Dér azóta életfogytiglani fegyházat kapott, amiért 2018 szeptemberé-ben végzett Vetula László egykori építési vállalkozóval, s 2018 augusztusában egy amszterdami kávézóban kivégezte Ivan Serdarušić horvát állampolgárt.

Az Eurojustban való nemzetközi együttműködés eredményeként azonosították és ítélték el a parndorfi halálkamion ügyében – amikor is 71 migráns fulladt meg a szinte légmentesen záródó hűtőkamionban – az afgán Lahoo Samsooryamalt és 13 társát emberölés és embercsempészés miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések