Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra is ajánlja az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait – jelentette be szerdán az amszterdami székhelyű uniós ügynökség. 

A gyógyszerkockázat-értékelő bizottságuk (PRAC) vizsgálatai alapján azt is hozzátették: a nagyon kisszámú, vérrögképződéssel kapcsolatos eseteket az AstraZeneca ritka mellékhatásaként lehet azonosítani. – A vérrögképződéssel járó megbetegedések száma rendkívül alacsony – tudatták, ismertetve: az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint huszonöt millió embert oltottak be a brit–svéd gyártású vakcinával, és közülük hatvankettő esetben jelentettek agyi, huszonnégy másik esetben pedig a belső szerveket érintő egyéb trombózist. 

– Az EMA folyamatosan együttműködik a tagállami hatóságokkal, illetve a céggel, hogy a kockázati tényezőket megfelelően kommunikálják a lakosságnak – ismertette szerdai online tájékoztatóján Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.

👉 – Azonosítottuk a ritka és szokatlan eseteket, majd tudományosan megalapozott ajánlást hoztunk a vakcina biztonságos és hatékony alkalmazásáról


– erősítette meg Cooke, arról is szólva: az uniós ügynökség a továbbiakban is vizsgálja a vérrögképződéses eseteket.

👉 Az EMA bejelentését követően, szerda este az EU-országok egészségügyi miniszerei tartanak online videókonferenciát, hogy értékeljék az elhangzottakat.


Magyarországon Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyancsak szerdán kijelentette, hogy várják az EMA hivatalos állásfoglalását az oltóanyagról. Az ügynökség március közepén egyébként már előzetes véleményt mondott az AstraZenecáról: akkori bejelentésük szerint nem volt bizonyított kapcsolat a vérrögképződés kockázata és a vakcina között.

A brit gyógyszerszabályozó ügynökség (MHRA) ugyancsak szerdán tett bejelentést az AstraZenecáról, eszerint a brit szigeteken a 18–29 éves korosztály a jövőben nem ezt az oltóanyagot kapja. Az MHRA is a „rendkívül ritka és szokatlan előfordulású” vérrögképződéses esetekkel indokolta a döntést. Szerintük

👉 a bejelentés csak korrekció, amelynek a sikeres brit oltási kampányra elhanyagolható hatása lesz.


– A legtöbb korcsoport számára az előnyök továbbra is egyértelműek – közölték. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes hozzátette azt is: a vakcinák esetében az AstraZenecáéhoz hasonló korrekció bevettnek számít. A szakember szerint a brit hatóságok szeretnék elkerülni, hogy a lakosság bizalma csökkenjen az oltóanyagban, ugyanis még mindig ez az egy módja annak, hogy visszakapjuk a régi életüket.

👉 A frissen ismertetett brit adatok szerint március végéig összesen húszmillió dózis AstraZeneca-oltást használtak fel, ebből 79 esetben tapasztaltak rögösödést. Ez arányaiban kis számú, tizenkilenc esetben végződött halállal.


A Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy korábban több ország felfüggesztette vagy módosította a vakcina használatának feltételeit a vérrögképződésről szóló aggályok miatt.