A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Arkansas betiltotta a kiskorúak nemátalakító beavatkozásait


Arkansas lett az első amerikai állam, amelyben betiltották a 18 év alatti fiatalok nemátalakító műtéteit. Az intézkedés arra is kitér, hogy az orvosok más plasztikai sebészekhez sem irányíthatják át a fiatalokat a beavatkozás elvégzésére. 

Az új jogszabályt a napokban szavazta meg a republikánus többségű állami szenátus és képviselőház. Paradox módon Arkansas szintén republikánus kormányzója, Asa Hutchinson szerint a törvényhozó testület túl messzire ment az intézkedéssel.

👉 – Személyes véleményem szerint ez túl szélsőséges döntés. Nagyon kiszolgáltatott és nehéz helyzetbe fogja hozni a fiatalokat


– magyarázta a kormányzó, hozzátéve, hogy az intézkedés azokra a fiatalokra is negatív hatással lesz, akik már átestek különböző orvosi kezeléseken. Hutchinson a „kulturális háború termékének” nevezte a törvényjavaslatot.

A törvényt támogató republikánusok azonban éppen azzal érvelnek: az intézkedés segítségével a fiatalok megóvhatók attól, hogy később megbánják a beavatkozások elvégeztetését. Rámutatnak továbbá arra is, hogy a nemi hormonokkal történő kezeléseknek számos veszélyes mellékhatása is lehet.

👉 – Akik még a 18. életévüket sem töltötték be, azoknak túl korai, hogy ilyen döntést meghozzanak. Először fel kellene nőniük


– jelentette ki Robin Lundstrum arkansasi republikánus képviselő, hangsúlyozva, hogy a nemátalakító műtétek életre szólóak, ahonnan nincs többé visszaút.

Az arkansasi törvény eközben nagy felháborodást váltott ki az LMBTQ-aktivisták és a jogvédők körében.

👉 – Ez egy szomorú nap Arkansas számára, azonban a küzdelem még nem ért véget


– magyarázta Holly Dickson, az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) elnevezésű civil szervezet ügyvezető igazgatója. A csoport továbbá közölte: eljárást fognak kezdeményezni a törvény ellen.

Az ügyben megszólaló egyes orvosok is kritizálták a törvényhozókat, amiért szerintük a jogszabály rossz hatással lehet a fiatalok mentális egészségére, megemelkedhet az öngyilkosságok száma ezen korcsoport körében. Ezek a szakértők úgy vélik, az ilyen jellegű kezelések terapeuták és szociális munkások közreműködésével történnek.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor legalább tizenhat republikánus vezetésű állam fogadna el hasonló jellegű törvényt, s még további tizenkettő, amelyek azt akadályoznák meg, hogy a nővé operált férfiak is női sportversenyeken vehessenek részt. Már korábban is voltak a transzneműek jogai korlátozni kívánó próbálkozások a republikánusok részéről, tavaly például Dél-Dakotában nem sikerült elfogadtatni azt a jogszabályt, amely akár 2000 dolláros pénzbírságra is büntette volna azokat az orvosokat, akik 18 év alatti fiatalokon végeznek el ilyen jellegű beavatkozásokat. Tavaly többek között Coloradóban és Floridában is elbuktak a hasonló republikánus kezdeményezések.

Az Egyesült Államok transzneműekkel kapcsolatos politikája idén januárban, Joe Biden új elnök beiktatását követően vett nagy fordulatot. A politikus első intézkedései közé tartozott, hogy törölte elődje, Donald Trump arra vonatkozó tilalmát, mely szerint a transzneműek nem szolgálhatnak az amerikai hadseregben. Aláírt egy határozatot arról is, hogy minden korábbinál nagyobb védelmet fognak élvezni az LMBT- közösség tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) a nemi (gender) alapú diszkriminációval szemben. Ennek értelmében például a transznemű nők is részt vehetnek nőknek rendezett sporteseményeken. Biden korábban azt mondta, hogy a transzjogok is emberi jogok, ezért áll ki mellettük. Idén azonban Arkansas mellett a republikánus Mississippi és Tennessee is csatlakozott azon államok sorához, amelyek megtiltják, hogy a transznemű atléták lányokkal, nőkkel sportoljanak együtt az oktatási intézményekben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések