A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aggódik a Zsidó Világkongresszus elnöke, a baloldalt nem érdekli


Ronald S. Lauder a nyílt levelében külön is megemlítette a Jobbik jelöltjét, Bíró Lászlót


Szóra sem méltatták a baloldali pártok, hogy a Zsidó Világkongresszus elnöke a napokban aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldal megerősödésével kapcsolatban, külön kiemelve a Jobbikot, amely immár az ellenzéki összefogás szereplője. Sajnos nem csoda mindez annak tükrében, hogy a baloldali előválasztáson elindul az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró László, akit nyílt levelében Ronald S. Lauder személy szerint is megemlített.

Noha szavakban az antiszemitizmus és bárminemű kirekesztés elleni élharcosoknak állítják be magukat, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP sem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére, hogy kifejtsék álláspontjukat a Zsidó Világkongresszus elnökének lapunkban Magyarország válaszút előtt címmel nemrég közzétett nyílt leveléről. Ebben Ronald S. Lauder aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldal megerősödésével kapcsolatban, külön kiemelve a Jobbikot, amely immár a baloldali összefogás szereplője – sőt Jakab Péter pártelnök a legutóbbi felmérések szerint az egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelöltje.

„Nemrégiben a párt vezetője, Jakab Péter egy interjúban azt mondta: a Jobbik »soha nem volt szélsőjobboldali párt, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket«. Sajnos ez a nyilatkozat nem őszinte, mert bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni. Valójában a Jobbiknak a múltban antiszemita kijelentéseket tevő politikusai közül sokan még mindig a párthoz tartoznak” – írta levelében Ronald S. Lauder. Mint fogalmazott, „annak ellenére, hogy a Jobbik szövetségre lépett a baloldali pártokkal, egyik közös jelöltjük egy Borsod-Abaúj-­Zemplén megyei időközi választáson »Judapestnek« nevezte Budapestet, és az országba látogató zsidó »idegenek« nagy száma ­miatt panaszkodott. A mélyen tisztelt rabbijaik sírját látogató haszid zsidó turistákra célzott, amikor azt írta: »A kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt.« Ez az ember jelölt volt a választáson, és szavaiban nem volt megbánás.”A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal hallgatása nem csoda annak tükrében, hogy a Jobbik jelöltjeként Bíró László újra elindulna a 2022-es országgyűlési választáson. Mindez bizonyítja, hogy csupán porhintés az a „feddhetetlenségi nyilatkozat”, amelyet az előválasztáson indulóknak alá kell írniuk: a procedúrát ugyanis éppen azért vezette be a baloldal, hogy még egyszer ne legyen Bíróhoz hasonló jelöltjük. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Bíró ellen időközben költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a NAV.

Szomorú mellékszála az ügynek, hogy Bíró László ügyével kapcsolatban a Mazsihisz elnöke, Heisler András tavaly októberben mindössze annyit mondott: a Mazsihisz nem politikai, hanem egyházi szervezet, így nem minősíti az ellenzéki összefogást sem.

A Mandiner szerint ugyanakkor Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen pedig Heisler Andrást tartotta felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson. Mint a hetilap írta: a miniszterelnök a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartotta. Sőt Orbán hiányolta, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, hogy ne támogassanak egy judapestező jelöltet. Kormányzati forrásokra hivatkozva a Mandiner úgy fogalmazott: a máskor oly érzékeny Mazsihisz nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását, Heisler azonban most nem vetette latba tekintélyét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések