A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Hableány-katasztrófa ügyében 4,3 milliárdos kártérítési per indul


A dunai hajótragédia 26 dél-koreai áldozata nevében jár el egy magyar ügyvédi iroda


Egyedülálló, 4,3 milliárdos kártérítési per van a törvényszék előtt. Korábban még soha nem követeltek ekkora kártérítést magyar bíróságon. Az óriási jóvátételt egy magyar ügyvédi iroda nyújtotta be a Hableány-katasztrófa 26 dél-koreai áldozata hozzátartozói nevében.

A Magyar Nemzet információja szerint hamarosan

👉 egyedülálló, 4,3 milliárdos polgári kártérítési per indulhat a Fővárosi Törvényszék előtt.


A 2019. május 29-én Budapesten, a Magithídnál történt hajókatasztrófa 26 dél-koreai áldozata több, mint 70 hozzátartozójának a nevében jár el az Oppenheim Ügyvédi Iroda. Polgári perben kérik, hogy mondja ki a törvényszék a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét, és ítélje meg a felperesek számára a fejenkénti átlag 80-90 millió forintos kártérítést.

👉 A magyar ügyvédi iroda 900 oldalas keresetlevélben támasztja alá követelését, ami a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője szerint nem feltétlenül hajózási ismeretek birtokában készült.


Az Oppenheim keresetében egyetemleges felelősség megállapítását kérte, holott Sógos Zsolt, a Panoráma jogi képviselője szerint még a büntetőperben sem vizsgálják a Hableány személyzetének felelősségét. A kártérítési kereslevél például szóvá teszi, hogy a Hableány kormányállásából nem volt teljes körű kilátás a fedélzeti ponyva és a hajókémény miatt. Sógor Zsolt szerint a szabályzat előre 240 fokos kilátást ír elő és nem teljes, 360 fokost. A hajókémény pedig a kormányállás felett egy méterrel van a Hableányon. A büntetőperben éppen a legutóbbi tárgyaláson kérdezték meg erről a nutikai igazságügyi szakértőt, aki leszögezte: az hogy egy méterre kiemelkedik a kémény, megnöveli a láthatóságát a hajónak – a Viking Sigyn kormányzó kapitányának így még inkább szembetűnőnek kellett lennie az előtte jobbra, vele egy irányba, de lassabban haladó magyar sétahajónak.

Egyébként Sógor Zsolt elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a Panoráma Deck Kft. nevében tetemes kártérítési összeget megnevezve polgári kártérítési keresetlevelet nyújtottak be szintén a Fővárosi Törvényszékre.

👉 Szerintük a tragédia miatt kizárólag a büntetőeljárás vádlottja, a Viking Sigyn ukrán kapitánya, egyben a tragédia idején kormányosa, Jurij Csaplinszkij tehető felelőssé, az anyagi károkozás pedig a szállodahajó üzemeltetőjét, a Viking AG-t terheli.


A jogász üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, mint jelent a „tetemes kártérítési összeg”, ami korábbi becslések szerint ebben az esetben is elérheti a milliárdos nagyságrendet.

Az már szinte biztosra vehető, hogy az Oppenheim Ügyvédi Iroda indította 4,3 milliárdos kártérítési per miatt a Panoráma Deck Kft, teljesen ellehetetlenül, hiszen például nem lesz olyan pénzintézet, ami hitelt nyújtson a cégnek a pandémia miatti leállás után az újrainduláshoz, mondván: a kártérítés per miatt kockázatos volna hitelt kihelyezni a cég részére.

Sógor Zsolt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az alábbiakat írja. „Sokat gondolkodtam azon, hogy a Viking AG vezetői miért nem mozgatják a fülük botját sem, amikor több száz család életét tették tönkre egyik pillanatról a másikra.

👉 Milliárdos kár érte a Hableány tulajdonosait, 28 elhunyt családjait, a sérültekeket. Csak a mentési költségek meghaladták az egymilliárdot, ami az állami hatóságokat terhelte.


Meg kell említenem azt, hogy a 2019-es dunai szezont teljesen hazavágta a szerencsétlenség, mert az ázsiai túristák fele nem szállt többet sétahajóra, és a budapesti turizmust is visszavetette a baleset híre. Ez közel 65 sétahajós társaságot érintett.

A Viking AG pedig egy bocsánatkérésre is képtelen! Levelekre sem válaszolnak! Talán majd a keresetlevélre, ami már a törvényszéken van. Annak talán 3-4 év múlva leszeredménye, de addig mindenki tönkremegy, mert a pandémia megadta a kegyelemdöfést” –fogalmazott Sógor Zsolt.

Többmilliárdos kártérítési igény

Több milliárd forintos kártérítési igény merült fel az áldozatok hozzátartozói, a dél-koreai turisták útját szervező cég, valamint a magyar áldozatok hozzátartozói és a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. részéről. Csak a dél-koreai utazásszervező cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a Viking River Cruises (AG) norvég tulajdonú, svájci székhelyű cégóriásnál. A Panoráma Deck Kft. kártérítési igénye a kétmilliárd forintot is meghaladja már. A Viking AG és brit biztosítója azonban tárgyalni sem akar a Panoráma jogi képviselője, a perben sértetti képviselő Sógor Zsolt ügyvéd szerint. Így elkerülhetetlenek a polgári perek, amelyek évekig elhúzódhatnak, és vélhetően a büntetőeljárás jogerős ítéletét is bevárják.A magyar felekben azonban nagyon erős az elhatározás és az elhivatottság annak érdekében, hogy valamennyi őket ért kárt kifizesse a balesetet okozó kapitány munkáltatója, illetve annak biztosítója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések