Hirdessen itt

A fertőzöttségi számok ellenére nyitnak a szerbiai éttermek


Kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában – döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb. 

A kerthelyiségek kapacitását maximum ötven százalékig használhatják ki, vagy pedig minden vendég számára minimum kilenc négyzetméternyi helyet kötelesek biztosítani a vendéglátóhelyek tulajdonosai. A péntek esti ülés után azt is közölték, hogy az üzletek, élelmiszerboltok és edzőtermek ismét akár este tíz óráig is nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok újranyitásáról pedig a jövő héten döntenek, ez a járványügyi statisztikák alakulásától függ.

A nyitást annak ellenére rendelték el, hogy február közepe óta emelkedik a naponta újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A hétmilliós országban szombatra 4826-tal 610 232-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – február elején leginkább kétezer alatt mozgott ez a szám –, míg a járvány halálos áldozataié az utóbbi 24 órában 39-cel 5384-re növekedett.

Branyiszlav Tiodorovics orvos, a válságtörzs tagja azt mondta, szerinte a fertőzöttek magas száma miatt egyáltalán nem kellene szót ejteni még a lazításról. – Stagnálnak a számok, Belgrádban talán enyhe visszaesés is van a fertőzöttek számát illetően, de ott van a legtöbb beoltott is. A válságtörzzsel igyekezni fogunk valamilyen középutat találni – mondta korábban Ana Brnabics miniszterelnök.

Az oltási kampány ugyanakkor jó ütemben halad, csütörtökön jelentették be, hogy meghaladta a két és fél milliót a koronavírus elleni valamelyik vakcinával beoltottak száma, közülük több mint egymillióan már a második adagot is megkapták. Csütörtöktől az ország számos településén regisztráció nélkül is felvehető a vakcina, a cél az, hogy minél többen megkapják az oltást. Jelenleg előzetes bejelentkezés nélkül csak az AstraZeneca oltása érhető el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések